Oliver Frljić, intendant riječkog HNK-a opet je na pročelje zgrade postavio transparent. Ovaj put njime je odgovorio predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku.

Podsjetimo, Karamarko je u nedjelju na stranačkom skupu u Rijeci doživio ovacije stranačkih poslušnika prijeteći da će nakon 8. studenog promijeniti riječko kazalište. “Kazalište koje, nažalost, više nije ni hrvatsko ni narodno, koje je postalo prostor kulturne okupacije u kojemu se izvrgava ruglu hrvatska kultura i hrvatski narod. I to ćemo promijeniti nakon 8. studenoga (…).”, uzvikivao je Karamarko.

Dva dana kasnije stigao mu je i odgovor. “Karamarko, dođite na SEX”, poruka je koja se vijori sa zgrade HNK-a, a SEX je ime predstave koja premijeru ima 16. listopada. Poslali smo upit Karamarku – Hoće li se odazvati pozivu?

“Seksualna energija je nešto što postoji od našeg nastanka i uvijek je bila vodeća sila iako ju neki ljudi pokušavaju sakriti, dok drugi preuzimaju inicijativu i odgovornost. Što nam seks predstavlja i znači, senzualnost i strast ili metodu reprodukcije? Unatoč neospornim i vidljivim promjenama koje se događaju ljudima kroz stoljeća i manifestiraju na razne načine – odjećom, ponašanjem i okruženjem u kojem žive, postoji nešto iskonsko u ljudskoj biti nesklono promjenama, prirodni instinkt koji je nemoguće zatomiti, uvijek ovdje, uvijek prisutan. Možemo stoga promijeniti kostim, šminku i dekor, ali instinktivna, urođena potreba za dodirom i bliskošću ostat će jednaka i nepromijenjena dokle god živimo. Radimo baletnu predstavu u kojoj materijali i prostor surađuju s plesačem. Kako naša odjeća i odijevanje svakodnevno utječu na ljudsko ponašanje i kakav dojam ostavljamo našom odjećom i energijom. Što očekujemo jedni od drugih? Što tražimo ispod odjeće? Koja je granica? Balet HNK istražuje i prikazuje razine i aspekte seksualnosti, u svim njezinim bojama.”, stoji u opisu predstave na stranicama HNK Ivana pl. Zajca.

Komentiraj