Manjinske hrvatske koprodukcije, “Vrapci” Runara Runarssona i “Full Contact” Davida Verbeeka, nagrađene su na 51. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu, najstarijem natjecateljskom filmskom festivalu u Sjevernoj Americi.

 Nizozemsko-hrvatska koprodukcija “Full Contact” prikazana je u glavnom natjecateljskom programu, gdje je osvojila Srebrnu plaketu za najbolju kameru (Frank Van Den Eeden), a glumica Lizzi Brochere osvojila je Srebrnog Huga za najbolju glumicu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

To je psihološki triler o vojnom navigatoru koji iz baze u Nevadi upravlja američkim dronovima u Afganistanu i Pakistanu. Nastao je u produkciji tvrtke Lemming Film i koprodukciji hrvatske Jaako dobre produkcije i Bac Filmsa. Film je sniman na lokacijama u Hrvatskoj koja je za tu prigodu glumila Jemen, pustinju Nevade, Bruxelles i pusti otok u oceanu.

Na filmu je radio veliki broj domaćih filmskih profesionalaca, između ostalih kostimografkinja Zorana Meić, majstorica maske Ana Bulajić Črček i scenograf Mario Ivezić, dok je tehničku podršku za vrijeme snimanja pružio Tuna film.

Islandsko-dansko-hrvatska koprodukcija “Vrapci”, nagrađena je Srebrnim Hugom u kategoriji novih redatelja. To je priča o 16-godišnjem Ariju koji živi s majkom u Reykjaviku i iznenada je primoran otići k ocu Gunnaru na daleki Westfjords. Tamo se mora snalaziti u odnosima s ocem, a i u odnosima s prijateljima iz djetinjstva, koji su se bitno promijenili.

Film je nastao u  produkciji Nimbus Filma i Nimbus Island te koprodukciji islandskog Pegasus Pictures i hrvatske MP filmske produkcije. Nagrada u Chicagu mu je treća festivalska nagrada, nakon osvojene Zlatne školjke u san Sebastianu i nagrade u Varšavi, za najbolji film u programu  ‘prvih i drugih filmova redatelja’.

Nagrade ovogodišnjeg festivala u Chicagu dodijeljene su u petak navečer, iako manifestacija traje do 29. listopada.

Komentiraj

FOTO:fah
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.