Dužnosnici Europske unije su u petak upozorili na opasnost neuspjeha plana raspodjele migranata u sklopu EU-a zbog  nepristajanja migranata, nakon posjeta prvom grčkom centru prihvata na otoku Lezbos.

To upozorenje su odaslali europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos, luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn na konferenciji za novinare u Ateni po povratku s otoka u istočnom Egejskom moru, glavnoj luci ulaska migranata u Europu.

Oni su posjetili centar za identifikaciju i registriranje migranata u mjestu Moria, 12 km od Mitilene, glavnog grada otoka.

 

  • Taj pilot centar djeluje uz puno propusta u prihvatu, rekao je grčki ministar za migracijsku politiku Ioannis Mouzalas. Još četiri centra u Grčkoj trebaju biti otvorena do kraja studenoga ili početka prosinca, rekao je.

 

Asselborn, čija zemlja trenutačno predsjeda EU, pohvalio je tamošnji rad na identificiranju, podjeli na izbjeglice i migrante i registriranju.

Veliki broj migranata odbija sustav raspodjele koji želi pokrenuti EU, kojim bi se izvan Grčke i Italije rasporedilo 160.000 sirijskih, iračkih i eritrejskih migranata. Oni ne žele tražiti status izbjeglica u Grčkoj, naglasio je.

Migranti strahuju da bi ih taj sustav mogao zarobiti u Grčkoj. Traženje statusa izbjeglica u Grčkoj je uvjet da bi ih se moglo uključiti u sustav raspodjele. “Ako se ne bude poštivalo to pravilo, cijeli sustav osmišljen u Bruxellesu će propasti”, upozorio je Asselborn.

Komentiraj

FOTO:EPA/YANNIS KOLESIDIS
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.