Njemačka kancelarka Angela Merkel je u srijedu rekla da ju ne zabrinjava prijetnja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o blokiranju sporazuma EU-Turska koji je omogućio bitno smanjenje priljeva migranata u Europu.

“Nisam zabrinuta. Neka pitanja se dulje rješavaju, ali mi se držimo sporazuma”, rekla je novinarima nakon vijeća ministara u Mesebergu, na istoku zemlje.

Kancelarki Mekrel, koju smatraju tvorcem sporazuma EU-Turska, postavljeno je pitanje o turskog predsjednika, koji je upozorio u utorak da će turski parlament  blokirati pokretanje sporazuma o migrantima ako ne bude postignut nikakav napredak u pogledu ukidanja viza za njegove sunarodnjake.

Sporazum o liberalizaciji režima pristupa Turaka u šengenski prostor, za koji se predviđalo da bi mogao stupiti na snagu 1. srpnja, nalazi u središtu šire nagodbe o migrantima koji je omogućio smanjenje priljeva migranata u Europu.

Ali ukidanje viza čini se sve nesigurnije nakon što se Erdogan usprotivio ublaženju turskog antiterorističkog zakona, jednog od 72 uvjeta koje postavlja Bruxelles. Po tom zakonu je prije desetak dana skunut imunitet većinom kurdskim zastupnicima u turskom parlamentu što se tumači političkim potezom s ciljem obračuna s kurdskim političarima.

Merkel je u ponedjeljak, nakon susreta s turskim predsjednikom na rubu summita o humanitarnoj pomoći u Istanbulu, potvrdila da je za ukidanje viza potrebno poštivanje svih kriterija.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.