Gotovo 50.000 vojnika, policajaca, sudaca, državnih službenika, profesora i nastavnika suspendirano je ili pritvoreno u Turskoj nakon neuspjelog pokušaja državnog udara prošli tjedan, za koji turska vlada okrivljuje islamističkog turskog klerika koji živi u SAD-u.

Turska je obećala da će iskorijeniti sve pristaše Fethullaha Gulena, 75-godišnjeg islamističkog propovjednika koji živi u Pennsylvaniji, pa je veliku čistku u utorak proširila na sveučilišta i škole, obavještajne službe i vjerske vlasti.

“Ta paralelna teroristička organizacija više neće moći biti učinkovit pijun nijedne zemlje”, rekao je premijer Binali Yildirim.

“Isčupat ćemo joj korijene”, rekao je u parlamentu.

Glasnogovornik predsjednika Tayyipa Erdogana rekao je da vlada priprema formalni zahtjev SAD-u za Gulenovo izručenje, tvrdeći da je on organizirao neuspjeli državni udar u kojem je u petak poginulo najmanje 232 ljudi.

Gulen, Erdoganov bivši saveznik, udar je osudio i niječe da je upleten.

Tvrdi da ga je Erdogan sam organizirao kako bi dobio izgovor za represiju i jačanje svoje vlasti.

Turske vlasti u utorak su zatvorile sve radijske i televizijske postaje koje podržavaju tog klerika.

Uz to, 15.000 ljudi dobilo je otkaz od ministarstva obrazovanja, 492 od uprave za vjerska pitanja, 257 iz premijerova ureda, kao i 100 obavještajnih djelatnika.

Komentiraj

FOTO:EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.