– Njemačka vlada u utorak je, reagirajući na rekordan broj izbjeglica, po žurnom postupku donijela paket zakonskih promjena vezanih uz odnos prema podnositeljima zahtjeva za azilom, koji, između ostalog, predviđa i strog odnos prema ekonomskim migrantima, kao i tražiteljima azila sa zapadnog Balkana.

“Njemačka je mjesecima izložena priljevu izbjeglica koji traže sigurnost pred ratom, progonima. Broj izbjeglica je bez presedana i, za suočavanje s izazovima nastalim u ovoj situaciji, potrebno je ubrzati postupak donošenja odluke o pravu na azil pojedinaca. Nužno je pojednostaviti i postupak protjerivanja osoba kojima je zahtjev odbijen, ali i ukloniti čimbenike koji vode k porastu broja neosnovanih zahtjeva za azilom”, stoji u prijedlogu zakona kojeg je potpisao njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere (Kršćansko-demokratska unija CDU).

Prijedlog zakona, koji bi po žurnom postupku trebao proći kroz parlamentarni postupak, predviđa proglašenje daljnjih zemalja zapadnog Balkana sigurnima. Pored Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, ubuduće bi i Kosovo, Albanija i Crna Gora bile definirane kao zemlje sigurnog porijekla. To omogućava ubrzani postupak rješavanja zahtjeva za azilom osoba koje dolaze iz ovih zemalja, što u pravilu znači brže odbijanje i protjerivanje.

Tražitelji azila bi ubuduće bili dulje smješteni u primarne prihvatne centre, gdje bi čekali odluku o zahtjevu za azilom i gdje bi trebali primati isključivo materijalnu, a ne novčanu pomoć kao dosad.

Upravo novčana pomoć se smatra jednim od glavnih poticaja izbjeglicama sa zapadnog Balkana za dolazak u Njemačku.

S druge strane, osobama koje imaju dobre izglede za stjecanje prava na politički azil trebao bi biti omogućen ubrzan pristup integracijskim tečajevima i brže uklapanje u njemačko tržište rada. Za kvalificiranu radnu snagu nakon tri, a za nekvalificiranu nakon 15 mjeseci.

O zakonu bi se trebalo raspravljati već ovog četvrtka u Bundestagu, a očekuje se da bi na snagu mogao stupiti krajem listopada ili početkom studenog.

Predstavnici oporbe i humanitarnih organizacija kritizirali su novi paket zakonskih mjera koalicijske, demokršćansko-socijaldemokratske vlade Angele Merkel kao “birokratski i neučinkovit”. Stranka Zeleni ministru unutarnjih poslova Thomasu de Maiziereu predbacuje da je “na mala vrata” pooštrio zakon o azilu.

S druge strane neki demokršćanski političari traže dodatne mjere kojima bi se smanjili poticaji koji ekonomske migrante privlače u Njemačku. Jedan od prijedloga je i taj da se izbjeglice bez izgleda za stjecanjem prava na azil odbija i protjeruje u domovine već na samim granicama, kao što je to već praksa u zračnim lukama, što je u utorak predložio i ministar unutarnjih poslova de Maiziere.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.