Voditelj misije OESS-a u BiH Jonathan Moore pozdravio je u subotu preporuku Visokog sudskog i tužiteljstvog vijeća (VSTV) da se OESS-u omogući analiza predmeta ratnih zločina čemu se snažno protivi Državno odvjetništvo BiH iako postoji veliki broj prigovora na pristranost u procesuiranju teških slučajeva zločina.

Na poticaj misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju i Haškog suda (ICTY) glavni tužitelj Serge Brammertz imenovao je nedavno dugogodišnju zaposlenicu ICTY-a, britansku sutkinju Joannu Korner da provede neovisnu analizu procesuiranja ratnih zločina pred pravosuđem BiH, što je Državno odvjetništvo BiH u svome istupu jednoglasno odbacilo. Nakon toga je Visoko sudsko i tužiteljstvo vijeće (VSTV) koje nadzire rad sudova i državnog odvjetništva u BiH potkraj ovoga tjedna preporučilo da se dopusti analiza predmeta ratnih zločina.

 

  • “Kako bi napravila ovu analizu, misija je angažirala sutkinju iz Velike Britanije Joannu Korner na temelju njezinog iskustva kao višeg odvjetnika u tužiteljstvu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i zbog njezina poznavanja institucionalnog okvira i kapaciteta za procesuiranje ratnih zločina u BiH”, rekao je Moore na konferenciji za novinare u Sarajevu.

 

Zbog drakonskih presuda ponajprije za pripadnike HVO-a i Vojske Republike Srpske postoji veliki broj prigovora i postupaka pred Ustavnim sudom BiH za preispitivanjem ovih procesa.

Moore je rekao da misija OESS-a provodi niz aktivnosti kojima nastoji unaprijediti rad svih pravosudnih institucija u BiH, a da se analiza slučajeva ratnih zločina temelji na načelima objektivnosti i nemiješanja u sudski proces i da se OESS vodi strogim standardima povjerljivosti.

On očekuje da će analiza biti završena do sredine studenog s preporukama za poboljšanje rada Suda i Državnog odvjetništva BiH.

 

  • Moore je odbacio navode da bi analiza pravosuđa mogla osnažiti argumente Milorada Dodika za održavanje referendum o Sudu i Državnom odvjetništvu BiH, ponavljajući stajalište visokog predstavnika u BiH da referendum u RS-u ne dolazi u obzir i da entiteti ne mogu raspisivati referendum o nadležnostima države.

 

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće je obrazlažući odobravanje pristupa predmetima ratnih zločina reklo kako su još 2006. donijeli zaključak kojim se OESS-u odobrava uvid u predmete Suda BiH te da to ima utemeljenje i u Daytonskom sporazumu, konstatirali su da ovaj put ne mogu postupiti drukčije. Istodobno iz Državnog odvjetništva BiH su zahtjev OESS-a odbili pravdajući taj potez zaštitom tajnih podataka, kao i zaštićenih svjedoka te nemiješanja u pravosuđe.

Komentiraj

FOTO:Tomislav Krasnec/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.