Moldavci su u nedjelju ujutro počeli glasati u drugome krugu predsjedničkih izbora i ako se ostvare prognoze pobjedom pororuskog kandidata ta zemlja će prekinuti sedmogodišnji proces približavanja Europskoj uniji.

Proruski kandidat Igor Dodon vodio je u prvome krugu krajem listopada no nije uspio dobiti većinu na prvim izravnim predsjedničkim izborima u Moldaviji u posljednjih 20 godina.

Proeuropska kandidatkinja Maia Sandu osvojila je drugo mjesto s oko 30 posto glasova.

Smještena između Rumunjske i Ukrajine, Moldavija je jedna od najsiromašnijih zemalja u Europi. Podaci Svjetske banke govore da 41 posto stanovništva živi s pet dolara dnevno. U očima brojnih stanovnika postupno otvaranje europskog tržišta moldavskim proizvodima nije kompenziralo gubitak velikog ruskog tržišta iako je izvoz prema EU-u porastao na dvije milijarde eura u zadnje dvije godine.

Dodon, nekadašnji ministar gospodarstva u vladi pod vodstvom komunista obećao je “ponovnu uspostavu strateškog partnerstva s Rusijom i poništavanje ekonomskog paketa iz sporazuma o pridruživanju EU-u”. “Nisam protiv EU-a”, rekao je on tijekom izborne kampanje ocijenivši da je “u interesu Moldavije” provođenje reformi koje zahtijeva Bruxelles, pogotovo u području pravosuđa.

Sandu, kandidatkinja oporbe desnog centra i bivša ministrica obrazovanja, obećala je u slučaju svoje pobjede “europsku Moldaviju”.

“Zalažemo se za put europske integracije jer unutar EU-a vidimo pravu demokraciju i napredak za sve one koji rade”, kazala je Sandu u izbornoj kampanji.

Moldavija je zadnji put birala predsjednika putem izbora 1996., a nakon toga su članovi parlamenta birali predsjednika države.

Komentiraj