Američki predsjednik Donald Trump, koji kod kuće doživljava snažan pritisak pod optužbama za dosluh s Rusijom u predizbornoj kampanji, doputovao je u četvrtak ujutro sa suprugom Melanijom u Pariz, gdje je počasni gost Emmanuela Macrona na komemoraciji ulaska SAD-a u Prvi svjetski rat, koja će se održati u petak.

Trump, čiji je predsjednički avion Air Force One, sletio u parišku zračnu luku Orly, posvetit će jutro američkom civilnom i vojnom osoblju prije početka diplomatskog i komemorativnog dijela svojeg posjeta.

Program koji su pripremili u uredu francuskog predsjednika trebao bi nagnati Trumpa da zaboravi na trenutak na probleme sa starijim sinom, osumnjičenim za dosluh s Moskvom tijekom američke izborne kampanje. Sprema se svečani doček i vojna ceremonija u Hotel des Invalides i posjet grobnici Napoleona, razgovor u Elizejskoj palači, večera predsjedničkih parova u ekskluzivnom restoranu u Eiffelovu tornju, mimohod 14. srpnja na Elizejskim poljanama.

Prve dame Brigitte Macron i Melania Trump posjetit će katedralu Notre-Dame u Parizu, u srcu glavnog grada, prije plovidbe po Seini.

Predsjednik Trump “je oduševljen. Prva dama je oduševljena. Posjetiti par poput Macronovih u Gradu svjetlosti, to je prilično čudesno”, povjerio je jedan američki visoki dužnosnik.

“Imamo običaj lijepo ugostiti ljude koje pozivamo. Potrudit ćemo se da posjet dobro prođe”, objašnjava Elizejska palača.

Trumpov posjet nosi veliki politički značaj posebice s obzirom na poteškoće u odnosima s brojnim zemljama, koje je svojim političkim motom “Prvo Amerika” izazvao američki predsjednik.

Do susreta Trumpa i Macrona dolazi nekoliko dana nakon sastanka G20, na kojem je SAD potvrdio spremnost djelovati samostalno, primjerice glede značajnog pitanja klime.

Po Macronu, poziv u posjet predstavlja želju Francuske da ne “prekida” s SAD-om, da ga ne “izolira” te da potvrdi “povijesne veze” koja spajaju dva stara saveznika. Dvojica čelnika razgovarat će u četvrtak popodne u četiri oka u Elizejskoj palači prije proširenog sastava s izaslanstvima.

Razgovori će se voditi većinom “o onome što najviše veže dvije zemlje u ovom trenutku: antiterorističkoj borbi”, objašnjava Elizejska palača. Francuska je “vrlo blizak partner u području sigurnosti”, priznaje visoki američki dužnosnik.

Ni pitanja vezana uz klimu neće se moći izbjeći, dodaje Elizejska palača.

Komentiraj