Najbolji tenisač svijeta Srbin Novak Đoković proglašen je najboljim sportašem Balkana u 43. godišnjem izboru Bugarske novinske agencije (BTA) u kojem je sudjelovalo deset regionalnih agencija, dok su hrvatska atletičarka Sandra Perković i hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Rakitić zauzeli osmo, odnosno deveto mjesto.

Đoković je u izboru dobio 90 glasova, dok je drugoplasirani grčki gimnastičar Eleftherios Petrounias, svjetski i europski prvak na karikama, dobio 45 glasova. Trećeplasirani je srednjorugaš Amel Tuka iz Bosne i Hercegovine, osvajač zlatne medalje na Europskim igrama u Bakuu i brončani sa svjetskog atletskog prvenstva. Đoković je peti put izabran za najboljeg balkanskog sportaša i tako se izjednačio s  bugarskom skakačicom u vis Stefkom Kostadinovom koja je proglašavana najboljom 1985., 1987., 1995., 1996. i 1997. Hrvatska bacačica diska, osvajačica srebrne medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu, Sandra Perković je na osmom mjestu sa 24 bodova, dok je Ivan Rakitić, hrvatski reprezentativac i nogometaš Barcelone, deveti sa 20 bodova.
U izboru kojeg organizira Bugarska novinska agencija sudjelovalo je 10 regionalnih novinskih agencija među kojima i HINA. Osim HINA-e i BTA-e, za najboljeg sportaša Balkana između 40 kandidata glasovali su još i novinari ANA-MPA-e (Grčka), AGERPRES-a (Rumunjska), AA-e (Turska), TANJUG-a (Srbija), MINA-e (Crna Gora), MIA-e (Makedonija),, FENA-e (Bosna i Hercegovina) i ALBPRESS-a (Albania).
 Prvih 10 u 43. BTA-inom  izboru za “Najboljeg sportaša Balkana”  2015.:
 1. Novak Đoković (Srbija) – tenis – 90 bodova
 2. Eleftherios Petrouniasа(Grčka) – gimnastika – 45 .
 3. Amel Tuka (BiH) – atletika – 37
 4. Simona Halep (Rumunjska) – tenis – 32
 5. Taha Akgul (Turska) – hrvanje – 30
 6. Staniliya Stamenova (Bugarska) – kanu i kajak – 28
 7. Riza Kayaalp (Turska) – hrvanje grčko-rimskim stilom – 26
 8. SANDRA PERKOVIĆ (HRVATSKA) – atletika – 24
 9. IVAN RAKITIĆ (HRVATSKA) – nogomet – 20
10. Daniel Asenov (Bugarska) – boks – 18

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakVIDEO: Užas u razrušenom Damasku
Sljedeći članakPREPORUKA Ne konzumirati previše krumpira u trudnoći
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.