Znanstvenici kažu kako su razvili test kojim se može predvidjeti hoće li muško dijete biti homoseksualno ili heteroseksualno.

Test uključuje korištenje algoritma sposobnog da identificira uzorke DNK metilacije u devet regija ljudskog genoma koji bi mogli biti povezani sa seksualnom orijentacijom. Rezultati su nedavno predstavljeni na godišnjem sastanku Američkog društva za humanu genetiku u Baltimoreu.

DNK metilacija je molekularna modifikacija DNK koja kontrolira ekspresiju gena. Takve modifikacije mogu potaknuti faktori u okolišu, poput izloženosti kemikalijama, stresu, prehrani i vježbi.

  • “Po našim spoznajama, ovo je prvi primjer modela koji predviđa seksualnu orijentaciju temeljeno na molekularnim markerima”, rekao je vodeći autor studije Tuck Ngun s kalifornijskog sveučilišta

 

Ranija istraživanja upućivala su na to da nečija seksualnost može ovisiti o aktivnosti određenih gena, a ova koju su doktor Ngun i njegovi kolege temeljili na proučavanju jednojajčanih muških blizanaca nadograđuje tu tezu.

Unatoč tome što jednojajčani blizanci imaju identičnu genetsku sekvencu, samo su u 20 posto slučajeva oba brata homoseksualci, što je znanstvenike navelo da moguće čimbenike za seksualnu orijentaciju potraže u promjenama DNK.

 

 

  • “Uvijek je bila zagonetka zašto se jednojajčani blizanci, koji dijele sve gene, razlikuju u homoseksualnosti. Epigenetske razlike su jedan očigledan razlog i ova studija to dokazuje”, rekao je profesor Tim Spector s Kraljevskog koledža u Londonu

Znanstvenici su proučili 47 parova jednojajčanih blizanaca.

Kod 37 parova jedan je brat bio homoseksualac, drugi heteroseksualac, a u ostalih deset koji su služili kao kontrolna skupina, oba su brata bili homoseksualci.

Kako bi si pomogli u otkrivanju koji se uzorci DNK metilacije mogu povezati sa seksualnom orijentacijom, znanstvenici su razvili algoritam pomoću kojeg su proučili 400 tisuća različitih podataka i iz toga identificirali devet malih regija ljudskog genoma iz kojih se može predvidjeti je li blizanac homoseksualac ili je hetero.

  • “Ranija istraživanja idenitificirala su šire regije koromosoma koje su upletene u seksualnu orijentaciju, a mi smo to uspjeli definirati na razini osnovnog para. Seksualna privlačnost temeljni je dio naših života, ali nije nešto o čemu mnogo znamo na genetskoj i molekularnoj razini. Nadam se da će ovo istraživanje pomoći u tome da se bolje razumijemo i znamo zašto smo to što jesmo”,  rekao je Ngun

Test funkcionira sa 70 posto točnosti. Znanstvenici će sada istražiti točnost svog algoritma na široj populaciji muškaraca.

Komentiraj