Troje arheologa amatera pronašlo je prošli tjedan sedam narukvica iz razdoblja Vikinga, što je najveći pronalazak zlatnog blaga u Danskoj iz tog razdoblja, priopćio je u subotu Danski nacionalni muzej.

Šest zlatnih i jedna srebrna narukvica, za koje se vjeruje da su izrađene oko 900. godine, otkrivene su na nepoznatoj lokaciji u Vejenu, na danskom poluotoku Jutlandu. To rekordno zlatno blago teži oko 900 grama, a srebrna narukvica ima oko 100 grama, pojašnjavaju dužnosnici muzeja.

Troje amatera, bračni par i njihov prijatelj, detektorima metala su pretraživali lokaciju na kojoj je 1911. otkriven vikinški zlatni lanac. Stručnjak za razdoblje vladavine Vikinga je otkriće nazvao “jedinstvenim”. Peter Penz pojašnjava da je većina vikinških predmeta napravljena od srebra.

Komentiraj

FOTO:EPA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.