Odluke sudova i tužiteljstava u Bosni i Hercegovini koje se odnose na ratne zločine pa tako i na uhićenje deset bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) nitko ne dovodi u pitanje, no one neizbježno imaju posljedice na zbivanja u društvu i političke odnose i o tome se mora voditi računa, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu član Predsjedništva BiH Dragan Čović ocijenivši kako je tamošnjem pravosuđu potreban preustroj.

Po Čovićevoj ocjeni, pravosuđe u BiH zapravo je zrelo za temeljiti preustroj jer se u njegovu funkcioniranju do sada pokazao preveliki broj problema.

Čović je novinarima potvrdio kako je uhićenje deset pripadnika HVO s područja Orašja bilo i tema sastanak što su ga tijekom dana članovi Predsjedništva BiH imali s glavnim tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Sergeom Brammertzom, koji boravi u redovitom radnom posjetu Sarajevu. Brammerz je pritom, po Čovićevoj interpretaciji, dosljedno ostao na stajalištu kako u procesuiranju ratnih zločina ne smije biti nikakvih ometanja.

“Otvoreno smo razgovarali. Rekao sam da mi je neprihvatljivo procesuiranje prema institutu udruženog zločinačkog pothvata i ne možemo dopustiti da imamo ovakve pristupe ratnim zločinima, a da se i 20 godina o tome vode rasprave bez kraja”, kazao je Čović koji drži kako se političke posljedice moraju uzeti u obzir kada se govori o procesuiranju ratnih zločina.

Glavni haaški tužitelj je pak inzistirao na utvrđivanju odgovornosti.

“On (Brammertz) je idealist i prije svega tužitelj”, kazao je Čović pojašnjavajući kako glavni haaški tužitelj nema posebnog sluha za politička razmišljanja i reakcije koja prate takve slučajeve.

Čović drži kako proturječja koja na sve tri strane u BiH prate procesuiranje slučajeva ratnih zločina značajno opterećuju zemlju koja je ionako suočena s brojnim problemima.

Kazao je kako odnos sudova i tužiteljstava u BiH prema predmetima ratnih zločina dokazuje potrebu potpune depolitizacije pravosuđa uključujući tu i uvođenje dodatnih znatno strožih provjera nositelja svih dužnosti u pravosudnom sustavu kako bi se osiguralo da na ta mjesta dođu osobe koje nisu povezane s politikom.

Koliko je to nužno za Čovića dokazuje činjenica da niti jedan od dosadašnjih glavnih tužitelja Tužiteljstva BiH nije dočekao kraj redovitog mandata, nego je prije toga smijenjen zbog kršenja profesionalnih standarda i zakonskih procedura.

Komentirajući opće stanje u BiH Čović je kazao kako su prilike u toj zemlji “dosta složene” no drži kako je to stoga jer je došlo vrijeme za rješavanje problema koji su dugo “na čekanju”.

“Za mene je iznenađenje produženi učinak lokalnih izbora. To i dalje drži pažnju pa i vlast ne funkcionira kako bi trebalo”, kazao je Čović.

Dodao je kako unatoč problemima vjeruje da bi do kraj siječnja iduće godine u BiH konačno mogao biti postignut dogovor o rješavanju pitanja provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”. To je i jedan od preduvjeta da BiH do kraja naredne godine dobije status kandidata kandidata za članstvo u EU.

Iako je riječ o problemu čije se rješavanje oteže godinama Čović sada tvrdi da je rješenje na dohvat ruke i može se dogovoriti za petnaest dana.

“Pitanje je samo želi li se to ili ne”, kazao je Čović ustvrdivši kako je praktično već dogovoren nov način biranja članova Predsjedništva BiH, a ostaje još dogovoriti mehanizam biranja zastupnika u Domu naroda državnog parlamenta.

Komentiraj