Grčka mora brzo provesti program štednje kako bi ostvarila svoj glavni cilj osiguravanja pristupa financijskom tržištu i završetka međunarodnog nadzora, kazao je u subotu ponovno izabrani premijer Aleksis Cipras.

Govoreći zastupnicima Sirize na dan kad su prisegu položili zastupnici novoizabranog grčkog parlamenta premijer je kazao kako želi da se što prije obavi prvi nadzor provedbe programa pomoći od 86 milijarda eura dogovorenog u kolovozu kako bi Atena mogla započeti pregovore s partnerima u eurozoni o restrukturiranju duga.

Da bi to postigla Grčka mora provesti niz reformi na području poreza, mirovina, zdravstvene zaštite i financijskog sektora te javnih službi do 15. studenoga kako bi se ‘otključala’ sljedeća tranša pomoći i dobila pomoć u dokapitalizaciji posrnulih banaka.

“Provođenje mjera štednje neće biti lako no obvezni smo donijeti takve odluke iako nam nisu drage”, kazao je Cipras. “To je nužno kako bismo izašli iz sustava nadzora i odmah započeli pregovore o pitanju duga”.

“Naš je glavni cilj izaći iz sustava nadzora i vratiti pristup tržištima no neophodan je uvjet postizanje rasta”.

Dužnosnici Europske unije upozorili su Grčku da ne očekuje ogroman otpis dugova kad počnu pregovori nakon prvog nadzora provedbe programa štednje koji provode EU, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond.

Komentiraj

FOTO:Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.