Mlada zagrebačko-viška slikarica Natalija Borčić kupaonicu vidi kao mjesto koje se u intimnom ritualu kupanja i tuširanja otvara kao prostor za šutnju i unutarnji razgovor sa samim sobom. Takve i slične misli bile su autorici poticaj za stvaranje koje je konkretizirano ciklusom slika „Samo sa sobom“ na izložbi otvorenoj od 19. svibnja do 2. lipnja u galeriji Laval Nugent.

Ovi radovi nadovezuju se na jedan od prethodnih autoričinih ciklusa slika. „I u ovom slučaju slikam tijelo, samo što se sada okrećem unutarnjem monologu i istraživanju sebe u tišini kupaonice, dok je u slučaju ciklusa ‘Dodir’ naglasak bio na toplini dodira dvaju tijela“, govori Natalija Borčić za Nacional.

Kustosica izložbe Sonja Švec Španjol za Nacional ističe da ju je kod Natalije Borčić na prvu osvojio njezin izniman osjećaj za toplinu ljudskog inkarnata koji nanosi u lazurnim transparentnim slojevima boje na platno. “Danas živimo u svijetu koji je prezasićen krajnje nepotrebnim informacijama, živimo užurbanim tempom, ovisni smo o tehnologiji i zaboravljamo bivati sami sa sobom. Jedan od rijetkih trenutaka u kojima je to ipak moguće, Natalija je pronašla u intimnom prostoru vlastite kupaonice. Odraz koji vidimo često je iskrivljen ili zamagljenošću zrcala, ili teksturom pločica, ili oblikom tuša ili slavine u kojoj se ogledamo“, objasnila je Sonja Švec Španjol idejnu podlogu ovog ciklusa slika.

Članica HDLU-a Natalija Borčić diplomirala je 2013. na zagrebačkoj Likovnoj akademij u klasi profesora Matka Vekića. Izlagala je na samostalnim izložbama i na dvije skupne izložbe. Posebno se ističe njezin originalni umjetnički projekt „Umjetnost u svjetionicima“ kroz koji je, u suradnji s Hrvatskom ratnom mornaricom i Plovputom, 2014. i 2015. odvela grupu umjetnika na Palagružu i organizirala izložbu u tamošnjem svjetioniku.

Komentiraj