Redatelj filma “Imena višnje”, kojim se večeras u pulskoj Areni otvara nacionalni program 62. pulskog filmskog festivala, Branko Schmidt u subotu je na konferenciji za novinare u festivalskom centru istaknuo kako očekuje vrlo pozitivne reakcije pulske publike.

“Takve reakcije doživjeli smo na svjetskoj premijeri prije mjesec dana na festivalu u Moskvi, pa nema razloga da tako ne bude i u Puli”, kazao je novinarima redatelj Schmidt predstavljajući ekipu filma među kojima je bio i Ivo Gregurević, koji u ovom filmu, uz Nadu Đurevsku, nosi glavnu ulogu.

Ustvrdivši kako ovaj film u svojoj završnici ima ogromnu emociju, scenarist Josip Mlakić naglasio je kako i ova drama odnosno priča ima autobiografskih elemenata te kako još “nije pogledao film i da se veseli što će ga pogledati zajedno s publikom u Areni”.

Ivo Gregurević istaknuo je kako je “radio dosta filmova ali kako odmah zaboravlja ulogu, kao da ju nije snimao”, dok je poznati hrvatski snimatelj Dragan Ruljančić kazao kako su “sve scene u jednom kadru te da je kamera kao voajer samo pratila glumce”.

U filmu se dvoje staraca odluče vratiti u svoje selo nakon što su obnovili ratom razrušenu kuću i nastaviti život tamo gdje je nasilno bio prekinut. Film prati njihovu svakodnevnu muku kroz sva četiri godišnja doba, iz dana u dan starica se ponaša sve odsutnije i izgubljenije dok starac, umjesto da joj pomogne, postaje grublji i agresivniji prema njoj. Naposljetku, kada shvati da je starica teško bolesna, potpuno mijenja svoj odnos prema njoj, no nažalost prekasno.

Produkciju filma potpisuje Hrvatska radio televizija, a rukovoditeljica HRT-ovih “Produkcijskih odjela” Jasmina Božinovska Živalj izrazila je zadovoljstvo što je cijela filmska ekipa s HRT-a.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.