Mnogi stanovnici koji žive u pobunjeničkoj dijelu Alepa u subotu su napuštali četvrti u kojima žive i svoje domove pred novim zračnim napadima snaga sirijskog režima, a Rusija je isključila mogućnost da izvrši pritisak na Damask kako bi prestao s bombardiranjima.

U nadi da će uspjeti utjecati na dogovor o prekidu vatre u gradu u kojemu je u posljednjih desetak dana ubijeno gotovo 250 civila, američki državni tajnik John Kerry u nedjelju i ponedjeljak će boraviti u Ženevi.

Ondje će o tome razgovarati s posebnim izaslanikom UN-a za Siriju Staffanom de Misturom i svojim saudijskim kolegom Adelom al Jubeirom i jordanskim Nasserom Judehom. S njima će razgovarati i o tomu na koji način poduprijeti političku tranziciju kako bi se okončao rat u kojemu je od 2011. smrtno stradalo više od 270.000 ljudi.

Čini se da se privremeno primirje, koje je na snagu stupilo u ponoć pod pritiskom Moskve i Washingtona primjenjuje u dvjema pokrajinama Latakiji i istočnoj Ghouti blizu Damaska, no to ne vrijedi za Alep, drugi po veličini grad u zemlji.

U pobunjeničkom dijelu toga sjevernog sirijskog grada dopisnik AFP-a vidio je kako cijele obitelji rano jutros bježe iz četvrti Bustan al Qasr koja se žestoko bombardira već nekoliko dana.

“Stanje je postalo nepodnošljivo”, rekao je za AFP Abu Mohammad koji je sa suprugom i petero djece odlučio napustiti dom. “Jedno od moje djece je prestravljeno bombardiranjem”, kazao je.

Neke se obitelji sklanjanju u sigurnije četvrti, a ostale napuštaju grad cestom do Castella, jedinim izlazom za stanovnike četvrti pod pobunjeničkom vlašću. Riječ je o vrlo opasnom putu jer se i ondje stalno puca, piše AFP.

Po neslužbenim podacima u istočnim pobunjeničkim četvrtima Alepa, podijeljenog od 2012. živi gotovo 200.000 stanovnika.

Komentiraj