Bivši francuski premijer, socijalist Manuel Valls najavio je u utorak da će stranku izabranog predsjednika Emmanuela Macrona podržati na parlamentarnim izborima u lipnju čime je postao prvi visokopozicionirani prebjeg nakon predsjedničkih izbora u nedjelju.

Valls je potporu Macronu dao i tijekom njegove predsjedničke kampanje,  a za televiziju RTL rekao je da će biti kandidat pokreta koji je Macron osnovao prije godinu dana i koji, prema najavama, mijenja ime u En Marche Republique (Kreni republiko) i postaje politička stranka.

“Zato što znam da je teško upravljati Francuskom, nisam u zasjedi. Želim da Emmanuel Macron uspije”, rekao je Valls koji je nakon što je podnio ostavku u prosincu postao zastupnik u Evryju (pariška regija).

Valls je rekao da “neće poricati 30 godina svog političkog života”.

“Čovjek sam ljevice” i “socijalist”, ali “stranka socijalista je mrtva, ona je iza nas”, ali nisu iza nas i njezina povijest i vrijednosti, rekao je Valls.

Njegova najava mogla bi ojačati Macronovu stranku jer će novome predsjedniku trebati većina u parlamentu kako bi imao stvarne izglede za provedbu ambicioznih planiranih reforma, piše Reuters.

Bivši premijer Valls pripada desnom krilu francuskih socijalista koji su u krizi zbog ideoloških borbi i pada popularnosti, piše Reuters. Dodaje da će Macron vjerojatno biti oprezan i neće primati velik broj istaknutih članova socijalista u svoj pokret jer bi to bila potvrda tvrdnja konzervativnih protivnika da će Macronovo predsjedništvo zapravo biti produžetak nepopularnog predsjedništva Francoisa Hollandea.

Na Vallsov istup još nije reagirala Macronovova stranka koja trenutačno nema mjesta u parlamentu.

Ankete provedene prošli tjedan pokazuju, međutim, da bi Macronova stranka mogla pobijediti na parlamentarnim izborima u lipnju. Čelnik te stranke Richard Ferrand u ponedjeljak je najavio promjenu imena stranke i rekao da će u četvrtak objaviti imena 577 njezinih kandidata.

Komentiraj