Sumner Redstone, 92-godišnji vlasnik CBS-a i Viacoma, na samrti je, a za njegovu imovinu bore se kći Shari Redstone, intimna prijateljica Manuela Herzer te njegova djevojka Sydney Holland koja je uhvaćena s ljubavnikom

Sumner Redstone, jedan od najvećih svjetskih medijskih mogula, umrijet će vrlo skoro, ovih dana ili tjedana. Ima 92 godine i iako je još prije sedam godina u razgovoru s Larryjem Kingom rekao da ne razmišlja o smrti jer nikada neće umrijeti, sada je nepokretan i više ne može ni govoriti ni jesti. Otkako je prije godinu i pol dana prvi put zapao u ozbiljne zdravstvene probleme, oko tog vlasnika kompanija CBS i Viacom – koja je vlasnik filmske kompanije Paramount Pictures, MTV-ja, Nickelodeona i mnogih drugih tvrtki – započele su spletke dostojne najzanimljivijih krimića. Tri žene koje se bore za vlast i novac – a Redstoneovo bogatstvo procjenjuje se na 6,4 milijarde dolara – su njegova 51-godišnja kći Shari Redstone, s kojom je godinama u lošim odnosima, gotovo 50 godina mlađa djevojka Sydney Holland koju je potjerao kada je shvatio da ga vara te bivša djevojka, 52-godišnja Manuela Herzer koja se godinama brinula o njegovu zdravstvenom stanju, a koju je lani u listopadu izbacio iz kuće i oporuke. Shari Redstone ne želi novac, a prije devet godina odbila je očevu ponudu da kupi njezin paket dionica za milijardu dolara, ona želi vlast u tim dvjema kompanijama. Manuela Herzer ne želi vlast, ona želi 50 milijuna dolara i njegovu 20 milijuna dolara vrijednu kuću, što joj je Redstone svojedobno obećao pa je sada podigla tužbu tvrdeći da je on promijenio oporuku u trenutku kada više nije bio sposoban razumno razmišljati pa smatra da ju je netko drugi izbacio iz njegove oporuke. Sydney Holland više ne može ni na što računati, pokušala je s nekoliko milijuna dolara kupiti šutnju svog ljubavnika, ali ovaj se izbrbljao u medijima o njihovoj vezi pa je izgubila svaku šansu da se nađe u oporuci. A usred tog kaosa objavljeno je da je kompanija Viacom prošle godine imala 20 posto manje bruto prihoda i četiri posto manje neto prihoda, vrijednost dionica je pala pa se razmišlja o prodaji filmske kompanije Paramount Pictures nekom bogatom kineskom investitoru.

REDSTONE JE ROĐEN U BOSTONU, završio je pravo na Harvardu, ali se 1954. odlučio posvetiti obiteljskom biznisu koji se u tom trenutku sastojao od vlasništva nad trima drive-in kinima. On je promijenio ime kompanije u National Amusements i kupovao kinodvorane pa je danas osmi najveći kino-operater u Sjevernoj Americi s 424 dvorane u 32 multipleksa. Godine 1987. njegova kompanija kupila je Viacom i malo kome je bilo jasno kako je relativno mala kompanija kupila tako veliku medijsku kuću. Godine 1994. Viacom je kupio filmsku kompaniju Paramount Pictures za 10 milijardi dolara te lanac videoteka Blockbuster za 8 milijardi dolara. Nakon toga, 2000. Viacom je kupio CBS za 40 milijardi dolara, da bi 2006. odvojio te dvije kompanije te postavio Philippea Daumana za direktora Viacoma, a Leslieja Moonvesa za direktora CBS-a. Redstone je, preko kompanije National Amusements, s 80 posto većinski vlasnik Viacoma i CBS-a, dok njegova kći Shari Redstone posjeduje 20 posto. Na čelu kompanije National Amusements nalazi se odbor od sedam članova koji donosi sve ključne odluke. U njemu se trenutno nalaze Shari Redstone i njezin sin, 30-godišnji odvjetnik Tyler Korff, Philippe Dauman te četvorica odvjetnika: George Abrams, David Andelman, Norman Jacobs i Leonard Lewin koji godinama obavljaju sve pravne poslove za Redstonea.

  • SYDNEY HOLLAND bila je Redstoneova djevojka, a Manuela Herzer brinula se o njegovu zdravlju te se smatra da je ona bila mozak operacije po kojoj bi njih dvije podijelile nasljedstvo

REDSTONE SE 1947. VJENČAO sa svojom djevojkom Phyllis, s kojom je dobio dvoje djece, kći Shari i sina Brenta, a razveli su se 1999. Brent je bio član odbora National Amusementsa, ali otac i sin godinama nisu razgovarali. Brent Redstone je i tužio oca, a sve je završilo tako što je Sumner Redstone otkupio od svog sina 16,7 posto njegovih dionica u National Amusementsu za 240 milijuna dolara. Brent je nestao iz očeva života te živi mirno na ranču u Coloradu. S drugim djetetom, kćeri Shari, posvađao se jer ona nije mogla trpjeti njegove ljubavnice kojih je bilo jako mnogo. Sumner Redstone bio je inteligentan, obrazovan, bogat, često tvrdoglav i svadljiv, ali bio je i seksualno nezasitan. Uz to, nije bio škrt pa je tako bivšoj supruzi prilikom razvoda isplatio 100 milijuna dolara. Godine 2014. Viacom je direktoru Daumanu dao godišnju plaću u iznosu od 44 milijuna dolara, a CBS-ov direktor Moonves dobio je 57 milijuna dolara. S takvim godišnjim plaćama Redstone je pokazao koliko cijeni svoje ljude, ali je pokazivao i to da nakon smrti ne namjerava članovima obitelji ostaviti svoje kompanije u nasljedstvo.

REDSTONE JE SVOJIM PRIJATELJIMA znao reći da je on “božji dar za žene”. Još je u devedesetima mijenjao ljubavnice, da bi u vrijeme razvoda, uz pomoć Roberta Evansa, šest godina mlađeg prijatelja i slavnog filmskog producenta koji je producirao filmove kao što su “Kineska četvrt” i “Maratonac”, upoznao Manuelu Herzer, Židovku argentinskih korijena, friško razvedenu s dvoje djece. Hodali su dvije godine, ali se ona nije željela vjenčati s njime jer joj je briga za djecu bila u prvom planu, ali i zato što je Redstone stalno bio okružen mladim i lijepim ženama, zbog čega su se često svađali. Prekinuli su vezu, a onda je Redstone upoznao 39 godina mlađu Paulu Fortunato. Vjenčali su se 2003., a razveli 2009. i Redstone joj je isplatio pet milijuna dolara. Rame za plakanje u tim mu je trenucima pružila Manuela Herzer, a od nje je tražio i da mu pomogne u tome da pronađe pravu ženu za njega. Godinu dana kasnije činilo mu se da je uspio jer je upoznao Sydney Holland, pravim imenom Sydney Stanger koja je nekoliko godina ranije imala kompaniju koja je povezivala uspješne muškarce i atraktivne žene. I sama je imala iskustva s uspješnim muškarcima jer je bila djevojka razvedenog 53-godišnjeg Brucea Parkera, vlasnika kompanije čije su dionice vrijedile 21 milijun dolara. Kako je on bio ovisan o kokainu, tako mu je jedne večeri srce otkazalo, a Sydney Holland je podigla tužbu tvrdeći da nije ostavio oporuku i da je ona jedina nasljednica. Tužba joj je propala jer je Parker imao sestru, brata i sina, ali se nije dala iseliti iz njegove četiri milijuna dolara vrijedne kuće. Iselila se tek nakon što joj je Parkerova obitelj isplatila 164 tisuće dolara.

GODINU DANA NAKON što je upoznala Redstonea, Sydney Holland uselila se u njegovu raskošnu vilu, a prvi susjed im je Sylvester Stallone. S Redstoneovim milijunima prvo je pokrenula filmsku kompaniju Rich Hippie, ali nije snimila ijedan film. Zatim je novac uložila u kompaniju koja je proizvodila donje rublje, ali ni to nije bilo uspješno. Nakon toga se prebacila na kupnju kuća i njihovo restauriranje, a zatim prodaju po puno višoj cijeni. U tome je bila uspješna, pa je tako jednu restauriranu kuću prodala glumici Jennifer Lawrence. I dok je Sydney Holland bila Redstoneova djevojka, o njegovu zdravlju brinula se Manuela Herzer, a njih dvije postale su bliske prijateljice. Neki ljudi bliski Redstoneu nedavno su rekli kako je Manuela Herzer zapravo bila mozak operacije, a cilj je bio da njih dvije naslijede desetke milijuna dolara od Redstonea. Za to vrijeme Shari Redstone i njezina djeca posjećivali su oca, odnosno djeda. Po jednim informacijama ti posjeti završavali su svađama, a po drugima, to su bila normalna obiteljska druženja.

MEĐUTIM, KAKO JE SUMNER REDSTONE bio žilaviji nego što se pretpostavljalo, tako je Sydney Holland, čekajući smrt svog dragog, prije godinu i pol dana upoznala Georgea Pilgrima, nekadašnjeg malo poznatog TV glumca koji je kasnije proveo više od dvije godine u zatvoru zbog financijskih prevara. U zatvoru se, kaže, opametio pa je odlučio napisati knjigu “Građanin Pilgrim” i po njoj snimiti film o svom životu. Kako je Sydney Holland još uvijek bila na čelu filmske kompanije Rich Hippie, tako mu je rekla da će mu pomoći da objavi knjigu i snimi film. Ubrzo su se toliko jako zaljubili da je Sydney Holland za 3,5 milijuna dolara kupila kuću u Sedoni, gradu u Arizoni u kojem je Pilgrim živio kada nije boravio u Los Angelesu. Pilgrim isprva nije imao pojma da je Sydney Holland u vezi s Redstoneom jer mu je samo rekla da brine za jednog starijeg čovjeka, a kasnije mu je priznala da se radi o platonskoj vezi. A onda je on pročitao novinski članak u kojem se opisivao odnos nje, Redstonea i Manuele Herzer. Pilgrim, zaljubljen do ušiju, potpuno je poludio i prekinuo vezu sa Sydney Holland. Ona mu je ponudila milijune dolara da šuti, ali Pilgrim je to odbio i sve ispričao medijima. U rujnu prošle godine Redstone je saznao da ga djevojka vara pa ju je izbacio iz kuće, ali ni danas nikome nije jasno zašto je ona riskirala to da izgubi desetke milijuna dolara zbog bivšeg zatvorenika. Barem je uspjela prodati kuću u Sedoni za 3,85 milijuna dolara.

  • SUMNER REDSTONE izbacio je iz oporuke Manuelu Herzer koja je trebala dobiti 50 milijuna dolara i njegovu 20 milijuna dolara vrijednu kuću, a ona sada tvrdi da je on neuračunljiv

MJESEC DANA NAKON što se riješio Sydney Holland, Redstone je to napravio i Manueli Herzer koja je živjela pet minuta vožnje automobilom do njegove vile. U studenom prošle godine došla je do Redstoneove kuće, ali je osiguranje nije želio pustiti. Nekako je uspjela ući i ugledala je Redstonea okruženog odvjetnicima i još nekim ljudima koji su je obavijestili da ima nekoliko sati da uzme svoje stvari iz vile i nikada se više ne pojavi zato što se više neće brinuti o njegovu zdravstvenom stanju. Manuela Herzer ostala je šokirana i podigla je tužbu u kojoj je nastojala dokazati kako je Redstone bio u takvom stanju da nije mogao samostalno i razumno donijeti odluku o tome da se ona istjera. U odgovoru na tu tužbu Redstoneovi odvjetnici naveli su da se radi o tome da je on u svojoj oporuci napisao da Manueli Herzer ostavlja 50 milijuna dolara i vilu vrijednu 20 milijuna dolara. Kako je u rujnu prošle godine odlučio promijeniti sadržaj te oporuke, tako je Manuela Herzer izbačena iz nje, a tih 50 milijuna dolara ići će u humanitarne svrhe. Redstoneovi odvjetnici tvrde da se ona ne brine za njegovo zdravlje, nego za svoj dio nasljedstva. I ne samo to, Manuela Herzer smatra da je ona trebala preuzeti vođenje njegove humanitarne zaklade Sumner Redstone Charitable Foundation jer se predviđa da će on većinu svoje imovine oporukom ostaviti toj zakladi. Manuela Herzer i njezini odvjetnici uspjeli su u jednom, a to je uvjeriti sud da je potrebno utvrditi je li Redstone bio u stanju donijeti odluku o njezinu izbacivanju iz kuće i oporuke. Sud je taj prigovor usvojio i trenutno liječnici analiziraju kakvo je njegovo mentalno i zdravstveno stanje.

U SUDSKU RASPRAVU uključila se i Shari Redstone koja je rekla da je Manuela Herzer od 2009., otkad je gotovo svakodnevno bila s njezinim ocem, od Redstonea dobila 70 milijuna dolara, što u novcu, što u darovima. Manuela Herzer je na to pobjesnila, tvrdeći kako Redstone i njegova kći nisu bili u dobrim odnosima pa on nije želio da ga ona naslijedi kao čelnica kompanija CBS i Viacom. To je istina jer kada je prije mjesec dana Redstone zbog zdravstvenih problema dao ostavku na svoje pozicije u kompanijama, za nasljednike su izabrani Dauman u Viacomu i Moonves u CBS-u, a protiv te odluke glasovali su jedino Shari Redstone i njezin sin. A kao dokaz loših odnosa oca i kćeri, Manuela Herzer je na sudu priložila i plan pogreba koji je Redstone potpisao. Pogreb će biti organiziran u skladu sa židovskom tradicijom, pjevat će njegov prijatelj Tony Bennett i to pjesmu “My Way” Franka Sinatre, sve će organizirati Manuela Herzer i Sydney Holland koje će odabrati nadgrobnu ploču i natpis na njoj, a Shari Redstone ne smije se petljati ni u što oko pogreba i realizacije oporuke.

Za to vrijeme Kinezi čekaju iz prikrajka. Navodno je kineski konglomerat Wanda sve dogovorio o kupnji filmske kompanije Paramount Pictures od Viacoma te će to ovih dana biti i objavljeno. Nakon što je Wanda kupila kompaniju Legendary Entertainment za 3,5 milijardi dolara, ovo će biti još veći poslovni ulov. Odlaskom Redstonea ni CBS ni Viacom neće više biti iste kompanije.

Komentiraj