Učenici prvih razreda osnovnih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji predstojeće će školske godine dobiti besplatne udžbenike, odlučila je u ponedjeljak splitsko-dalmatinska Županijska skupština.

Očekuje se kako će već krajem rujna rebalansom županijskog proračuna biti osigurano nešto više od 2,8 milijuna kuna, od kojih će se kupiti udžbenici za 4580 učenika iz 93 osnovne škole.

Mostov vijećnik Miro Bulj amandmanom je tražio da besplatne udžbenike dobiju učenici svih razreda osnovnih škola, no amandman nije usvojen uz obrazloženje da za toliko besplatnih udžbenika ipak nema novca.

U raspravi je istaknuo kako je to demografska, a ne populistička mjera s obzirom da je iz te županije do sada iselilo 100 tisuća ljudi.

“Zbog čega Zagreb ima, a naši osnovnoškolci nemaju besplatne udžbenike ako su za svu djecu u Ustavu propisani jednaki uvjeti. Znači, krši se temeljni Ustav. Mi smo najveća županija, Zagreb dobro crpi sredstava iz naše Splitsko-dalmatinske županije. Mi ne gospodarimo najbolje našim područjima i držim da bi morali imati iste uvjete”, poručio je Bulj.

Vijećnica stranke Pametno Lucija Puljak je za njegov amandman rekla kako bi bio ostvariv jedino ako škole budu vlasnici udžbenika, a potrebnim drži i da se uvede socijalna kategorija budući da roditeljima s, primjerice, primanjima od 30 tisuća kuna ne bi trebala takva pomoć županije. No, smatra kako to neće riješiti problem demografije, već porezne olakšice i ulaganje u gospodarstvo.

“Škola treba dobiti udžbenike i čuvati ih četiri godine. Zakon o udžbenicima govori da su udžbenici koji su sada na snazi u uporabi četiri godine. Dakle, ove godine ne možemo raspravljati niti novce ulagati u bilo što, jer će se za godinu dana promijeniti svi udžbenici”, poručila je Puljak.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban kazao je kako bi bio najsretniji kada bi mogli svim osnovnoškolcima dati besplatne udžbenike. “Mi smo na ovaj način tu ravnopravnost osigurali, jer dajemo knjige i u Zelovo, i u Runoviće, Vrgorac, Omiš, Split, Solin, Makarsku. Svi su prvašići, bio njima osnivač grad ili županija, svi su mi oni isti”, istaknuo je Boban.

Komentiraj