Sirijski predsjednik Bašar al-Asad u nedjelju je izjavio da njegova vojska od početka ruske intervencije bilježi napredovanje na “gotovo svim bojišnicama”, prenosi AFP i podsjeća da je Moskva tradicionalni i čvrsti saveznik Asadovog režima.

“Teroristi su zauzeli brojna područja u Siriji. Ali od nedavno, kada se umiješalo rusko ratno zrakoplovstvo, stanje se popravilo i mogu reći da je vojska napredovala na gotovo svim bojišnicama”, kazao je sirijski predsjednik u razgovoru za kinesku televiziju Phoenix TV.

Od početka ruske intervencije 30. rujna, “terorističke skupine su se povukle i počele bježati prema Turskoj i nekim europskim zemljama”, dodao je Asad koji ne pravi razliku između umjerene oporbe te islamističke i džihadističke oporbe.

 

  • Također je kazao da što se tiče angažmana ruskih kopnenih snaga, “Rusija računa na sirijske trupe na terenu” u borbi protiv Islamske države.

 

“Koordiniraju se s nama”, rekao je Asad i dodao da je to “najveća razlika” u odnosu na međunarodnu koaliciju predvođenu SAD-om.

“Nema apsolutno nikakve koordinacije i nikakvog kontakta između sirijske vlade i američkih snaga”, rekao je šef sirijske države.

Rusija je kampanju bombardiranja u Siriji počela napadima na umjerenu oporbu i islamiste i netom je tek počela udarati po položajima IS-a.

Komentiraj