‘Prgomet je jedna od rijetkih nacionalno vidljivih osoba iz MOST-a. On je srtukturirani političar koji bi im svakako pomogao i vidjet ćemo kako će to izbacivanje utjecati na pregvore’

Iako je i prije parlamentarnih izbora po većini anketa bila jedna od najpopularnijih ministara u vladi Zorana Milanovića, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš tu popularnost potvrdila je izbornim rezultatom. Unatoč dobrim rezultatima i rejtingu u javnosti, stranački vrh odlučio ju je staviti tek na osmo mjesto na listi u Drugoj izbornoj jedinici, ali to je nije obeshrabrilo, nego je sa sloganom “Anka je Mrak” krenula u izbornu kampanju. Na kraju je osvojila gotovo 11 posto preferencijalnih glasova i ušla je u Sabor, što do sada u Drugoj izbornoj jedinici nije uspjelo ni jednom članu HNS-a. Nešto više od tjedan dana nakon izbora Anka Mrak Taritaš još uvijek ne zna hoće li i u sljedećem mandatu biti članica hrvatske vlade, ali to ju ne sprječava da i dalje redovno obavlja svoj posao jer dok se ne formira nova vlada, ona još uvijek obavlja funkciju ministrice graditeljstva.

U razgovoru za Nacional Anka Mrak Taritaš komentira rezultate izbora i uspjeh Hrvatske narodne stranke koja je osvojila 11 saborskih mandata, otkriva tajnu njene uspješne kampanje te najavljuje moguću kandidaturu za zagrebačku gradonačelnicu na sljedećim parlamentarnim izborima.

NACIONAL: Jeste li zadovoljni izbornim rezultatima koalicije Hrvatska raste?

U koaliciji smo puno toga napravili. Svi pokazatelji su govorili da će rezultati izbora biti neizvjesni i da će razlika između dvije najveće koalicije biti mandat ili dva, pa smatram da je ovo realna slika u ovome trenutku. Naravno da bih voljela da smo osvojili mandat ili dva više, ali i s ovim rezultatom možemo biti vrlo zadovoljni.

NACIONAL: Je li taj rezultat dovoljan da i sljedeće četiri godine vaša koalicija bude na vlasti?

Realno je da IDS koji je osvojio tri saborska mandata ide s nama u koaliciju. Imamo i podršku zastupnika manjina jer su od osam zastupnika dva člana HNS-a, jedan je u prošlom sazivu bio član našeg kluba, a očekujemo i podršku članova SDSS-a i Furia Radina koji je uvijek bio uz lijevu opciju. Dakle, imamo 67 mandata i pozicija je više nego jasna. I prije izbora sam nekoliko puta rekla da je koalicijski potencijal koalicije Hrvatska raste veći nego Domoljubne koalicije, a rezultati izbora to i potvrđuju.

NACIONAL: Je li vas iznenadio rezultat Mosta?

Most je, uvjetno rečeno, iznenađenje za sve, ali mi koji smo u predizbornoj kampanji bili na terenu mogli smo se uvjeriti u njihov konstantan rast i rad koji je i doveo do ovog rezultata. Most je vodio jednu vrlo organiziranu kampanju u kojoj su napravili sve kako bi postali prepoznatljivi biračima. Imali su štandove, bijele jakne na kojima je pisalo Most, dijelili su letke i predstavljali svoje kandidate. Dakle, vrlo su se dobro pripremili za izbore i prikupili su glasove onih koji su nezadovoljni politikom dviju najvećih opcija. Naravno da nitko nije očekivao da će osvojiti 19 mandata i to je iznenađenje. Priznajem da sam ja očekivala da će osvojiti oko 12 mandata, dok su me neke moje kolege upozoravale da bi mogli osvojiti i do 15 mandata.

  • ‘GRAD ZAGREB JE IZAZOV i sve što bih rekla u ovom trenutku bilo bi prerano. Da je to izazov – jest, da me škaklja ta ideja – škaklja me, ali Izazov je i biti ministrica. Vidjet ćemo što će biti do lokalnih izbora’

NACIONAL: Koji je stav zauzeo HNS u pregovorima s Mostom?

Naš stav i stav predsjednice Vesne Pusić koja nas zastupa u pregovorima s Mostom je taj da bi on trebao sudjelovati u izvršnoj vlasti. Ključno je usuglasiti reforme, a potom se dogovarati o eventualnim mjestima u izvršnoj vlasti. Smatramo da u Mostu ima jakih osoba koje bi svojim radom mogle pridonijeti boljem radu vlade i da bi Most apsolutno mogao biti dobar koalicijski partner s kojim će biti lakše pogurati reforme. No, najvažnije je da se preuzme odgovornost za budućnost zemlje jer se ne smije zaustaviti napredak koji je vidljiv.

NACIONAL: Odbacujete li njihov prijedlog o vladi nacionalnog jedinstva?

Mislim da to nije realna opcija, a i druga strana je rekla sve što je mislila o tome.

NACIONAL: Je li za HNS prihvatljiva opcija da Most ponudi kandidata za premijera?

U ovom trenutku ne bih u to ulazila, ali mislim da treba vrednovati činjenicu da je SDP dobio 42 mandata. S Mostom se apsolutno treba pregovarati kao s ravnopravnim partnerom koji mora biti dio izvršne vlasti, ali ne u vladi nacionalnog jedinstva, nego u vladi koalicije Hrvatska raste i Mosta.

NACIONAL: Kako komentirate izbacivanje Drage Prgometa iz Mosta i kako će to utjecati na daljnje pregovore o novoj vladi?

Teško je ocijeniti kako će to utjecati na pregovore, ali gospodin Prgomet jedna je od rijetkih nacionalno vidljivih osoba iz Mosta. On je jedan strukturiran političar koji bi svakako pripomogao Mostu, pa je zato manje jasna odluka da više ne surađuju s njim.

NACIONAL: Kako komentirate rezultat HDZ-a na parlamentarnim izborima?

Zanimljiv je put koji je prošao Tomislav Karamarko. On se kao ministar u jednoj vladi u kratko vrijeme transformirao u potpuno drugog političara s potpuno promijenjenim stavovima. On je bio šef kabineta Stjepana Mesića i imao je skroz drugačije stavove nego danas. Nakon toga je bio ministar u vladi u kojoj također nije imao ovako konzervativne stavove koje ima danas kao predsjednik HDZ-a. Mislim da je odveo HDZ u smjer u koji nije trebao, ali to je njihov put i svatko bi se trebao brinuti za sebe. Međutim, vraćanje 15 ili 20 godina nazad u prošlost ne donosi dobro nikome, pa ni HDZ-u. Mi svi zajedno moramo ići naprijed i moramo se prestati baviti prošlošću.

NACIONAL: Vi ste putem preferencijalnih glasova ušli u Sabor, jeste li zadovoljni kako ste vodili kampanju?

Vrlo sam zadovoljna zato što je ovo bila moja prva prava kampanja. Ja sam postala ministrica ne iz politike, nego iz struke i meni su uoči izbora sve opcije bile prihvatljive, pa tako i ova da sam dosta nisko na izbornoj listi. Budući da sam bila na osmom mjestu, shvatila sam da je jedina mogućnost ulaska u Sabor ta da odradim dobru predizbornu kampanju. Ta je kampanja zbog preferencijalnih glasova morala biti personalizirana i morala je predstaviti rezultate moga rada kao ministrice. Imala sam odličan tim, ali sam imala i malo sreće. Naime, Zagreb je imao gradonačelnika koji se nalazio u pritvoru i svi smo očekivali da će doći do novih izbora. Kao predsjednica Gradske organizacije HNS-a odlučila sam da idem samostalno na te potencijalne izbore i unutar stranke smo složili tim koji je trebao odraditi kampanju. Kada je u lipnju postalo jasno da izbora u Zagrebu neće biti, mi smo se malo odmorili i odmah krenuli u kampanju za parlamentarne izbore.

NACIONAL: Je li iza vaše kampanje bio neki Alex Braun ili ste sami došli do uspjeha?

Ne, nisam imala Alexa Brauna, ali smo se u određenoj mjeri konzultirali s ljudima iz struke. Morate znati da smo imali ograničeni budžet kampanje, pa nismo mogli angažirati agencije ili PR stručnjake, nego smo više tražili savjete jesu li neke odluke koje smo donijeli ispravne. Naručivali smo istraživanja iz kojih smo saznali da građane muče neke stvari koje su vrlo bliske mojem ministarstvu i području kojim se bavim. Uz to vas, kako se kaže, uvijek i dragi bog mora malo podragati. Nama se posložilo nekoliko stvari koje su nam pomogle u kampanji. Kada smo krenuli s kampanjom na Twitteru, nakon nekoliko dana HDZ je objavio onaj program o dozvolama u roku od pet dana, a u tom trenutku smo znali da smo na jednom mjestu odobrili dozvolu za 45 minuta. Nekoliko tjedana kasnije čak se i pokazalo da tih 45 minuta nije rekord jer je u Novom Marofu, u kojem je na vlasti HDZ, izdana dozvola za 25 minuta. Dobro nam je došla i priča s jamčevinom za gospodina Ivu Sanadera, a potom je na Twitter išla rečenica o tome da taj slučaj pokazuje da je važno imati sređene papire. Ta je objava izazvala lavinu uglavnom pozitivnih reakcija. Takve stvari su sigurno pridonijele uspjehu moje kampanje, ali najviše je pomoglo i to što sam puno vremena provela na terenu i razgovarala s ljudima.

FOTO: Saša Zinaja
FOTO: Saša Zinaja

NACIONAL: Vaš primjer pokazuje snagu društvenih mreža u predizbornoj kampanji.

Moramo učiti od drugih. Uopće ne želim uspoređivati našu kampanju s kampanjama u SAD-u ili Velikoj Britaniji, ali ne smijemo zanemariti činjenicu da je Barack Obama svoju kampanju dobio na temelju društvenih mreža i rukovanja s ljudima. To samo treba pretočiti u puno manji okvir i pokušati napraviti u Hrvatskoj. Činjenica je da svi koriste društvene mreže i to se mora iskoristiti. U početku sam imala problema s tim da javno pokazujem dio svoje privatnosti, ali nekako sam se navikla na to. Pogotovo mi se svidio Twitter jer mi vrlo zgodno da u tih 140 znakova možete poslati pravu poruku, ako znate što želite reći. Ako ne znate, onda vam ni puno više nije dovoljno.

NACIONAL: Jeste li sami izabrali slogan ‘’Anka je mrak’’ ili vam ga je netko drugi predložio?

Nisam ja izabrala slogan, nego ga je izabrao tim koji se jako dugo mučio, ali su u jednom trenutku došli do mene i rekli mi da su dodali samo ‘’je’’. U početku mi nije bilo jasno o čemu govore, ali kada sam shvatila, ideja mi se odmah svidjela. Nemam problema sa svojim prezimenom, ja sam s njim odrasla i za mene je ono najnormalnije prezime koje smo u kampanji jako dobro iskoristili.

NACIONAL: Je li ovaj uspjeh prvi korak prema kandidaturi za gradonačelnicu Zagreba?

Teško je to reći jer je 2017. jako daleko. Što će se dogoditi do tada u ovom trenutku ne mogu reći. Koji će biti odnosi snaga, kako će izgledati politička scena, sve to je teško predvidjeti. Činjenica je da je ovaj rezultat vjetar u leđa i da su me ljudi u kampanji poticali da se kandidiram. Izazov je i biti ministrica, izazov je i biti saborska zastupnica Druge izborne jedinice koja do sada nikada nije imala zastupnika iz redova HNS-a, na što sam kao rođena Bjelovarčanka posebno ponosna jer je to moja izborna jedinica. Jednako tako je izazov i grad Zagreb, ali sve što bih rekla u ovom trenutku bilo bi prerano. Da je to izazov – jest, da me škaklja ta ideja – škaklja me, ali što će biti do 2017. vidjet ćemo.

NACIONAL: Je li odluka povezana s time hoće li koalicija Hrvatska raste formirati vladu i hoćete li vi biti u njoj?

Odluka nema veze s tim. Odluku ću donijeti sa svojim timom, a do tada se puno toga može promijeniti. Mi smo već ove godine bili spremni za borbu za gradonačelničko mjesto, ali izbori se nisu dogodili. U tom trenutku sam bila spremna ući u bitku za Zagreb, što je veliki izazov. Zagreb ima veliki potencijal i velike mogućnosti i apsolutno mi se taj izazov stalno mota po glavi. Međutim, tu odluku prije svega treba donijeti mirno i racionalno.

  • ‘KARAMARKO JE ODVEO HDZ u smjer u koji nije trebao, ali to je njihov put i svatko bi se trebao brinuti za sebe. Međutim, vraćanje 15 ili 20 godina nazad u prošlost ne donosi dobro nikome, pa ni HDZ-u’

NACIONAL: Osim što ste vi postigli veliki uspjeh i HNS je postigao veliki uspjeh na parlamentarnim izborima?

HNS ima jako puno razloga biti zadovoljan i za mnoge je naš rezultat iznenađenje, ali se on vrlo racionalno može objasniti. Kada pogledate rezultate anketa po kojima smo na dva posto, onda vas uhvati depresija, ali rezultati lokalnih izbora pokazuju da je stanje zapravo puno bolje, pa nas tih 11 odnosno 12 mandata nije toliko iznenadilo. Mi ipak imamo dva župana, pomogli smo i Damiru Bajsu da postane župan, imamo niz gradonačelnika i načelnika, a što je i najvažnije imamo jake i prepoznatljive političare.

Ovi izbori su pokazali upravo to jer kada se uzme u obzir broj svih preferencijalnih glasova, dobivamo brojku da je HNS dobio oko 5,5 posto svih glasova, što i čini realnu podlogu za naših devet mandata, koliko smo dobili u 10 izbornih jedinica, izuzimajući manjinske liste. Valja reći da za HNS nisu glasali samo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, nego i u Slavoniji i u Drugoj izbornoj jedinici gdje sam ja bila, a i kolega Gjurković je u Desetoj izbornoj jedinici dobio oko sedam posto preferencijalnih glasova. Osim mene još je i župan Štromar ušao preko preferencijalnih glasova u Sabor, što pokazuje da kandidati HNS-a dobivaju glasove zato što su prepoznatljivi i zato što iza sebe imaju program koji su birači prepoznali. Rekla bih da Most ima svjetla pozornosti, ali i da mi imamo razloga za veselja. Usporedite nas samo s HSS-om koji je osvojio samo jedan mandat u Saboru, iako su imali još dva ili tri kandidata na relativno sigurnim mjestima.

NACIONAL: Koliko je vašem uspjehu pridonio i Zakon o legalizaciji bespravne gradnje?

Pa sigurno je da sam zbog tog projekta postala prepoznatljivija u javnosti, ali ne mogu kvantitativno reći je li i koliko je taj projekt pridonio i mom izbornom rezultatu. Projekt legalizacije svi su shvatili ozbiljno, ali ima različitih reakcija. Tako mi je u kampanji jedan čovjek rekao da će glasati za HDZ, iako je bio zahvalan što je legalizirao svoj objekt, dok su mi s druge strane neki prigovarali i govorili da su zbog mene potrošili novac na legalizaciju.

Moj odgovor tim ljudima je bio taj da nisu legalizirali svoje objekte zbog mene, nego zbog sebe i svoje budućnosti. Legalizacija je odličan projekt, ali još svi nisu svjesni svih beneficija koje će im taj projekt donijeti u budućnosti.

NACIONAL: Koje biste projekte iz ministarskog mandata još izdvojili kao posebno uspješne?

Posebno sam ponosna na posao koji smo obavili u poplavama pogođenim područjima županjske Posavine. Da nismo napravili to što smo napravili, tamo danas ne bi bilo živog čovjeka. Umjesto toga, ljudi su se vratili, djeca su krenula u škole i život se koliko je god to moguće vraća u normalu. Sada kad sam u kampanji obilazila svoju Drugu izbornu jedinicu, došla sam u jedno selo u kojem je živjelo možda desetak ljudi: kada sam pitala načelnicu što se desilo, ona mi je odgovorila da se 1974. desila poplava nakon koje su ljudi otišli i nikada se nisu vratili. Mi smo spriječili da se to dogodi na području Gunje i županjske Posavine.

NACIONAL: Ako ponovno postanete ministrica, koji su prvi koraci u novom mandatu?

Dovršit ćemo Strategiju prostornog razvoja i donijet ćemo Državni prostorni plan. Treba donijeti zakon o legalizaciji infrastrukture, kompletno promijeniti zakon o komunalnom gospodarstvu tako da ne bude davanja kod izdavanja dozvola. A glavni projekt za budućnost je ujedinjenje katastra i gruntovnice, i to ne samo fizičko ujedinjenje, nego i da to bude jedan proces, odnosno jedno tijelo tako da se smanji procedura. To je nešto što se može napraviti u prvoj godini mandata. Mi smo se pripremili i uvjerena sam da se to u tom roku može sve uraditi.

NACIONAL: Imate li ambiciju biti predsjednica HNS-a?

Ne, u ovom trenutku o tome uopće ne razmišljam.

NACIONAL: Ali podržavate sadašnju predsjednicu stranke Vesnu Pusić u njenoj kandidaturi za glavnu tajnicu Ujedinjenih Naroda?

Apsolutno, i to zato što sam ponosna da je netko iz Hrvatske kandidat za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda. To je velika stvar i nije mi jasno da ima onih koji to osporavaju. Svi mi u Hrvatskoj na to bismo trebali biti ponosni.

Komentiraj

FOTO:Saša Zinaja
PODIJELI
Rođen u Zagrebu 21. kolovoza 1978., novinarstvom se bavim od 2000. godine kada sam počeo pisati za sportski web portal Sportnet.hr. Nakon nekoliko godina u sportskom novinarstvu, 2009. godine prvi put dolazim u redakciju tjednika Nacional gdje radim na portalu www.nacional.hr, a povremeno pišem i za tiskano izdanje Nacionala. Sredinom 2011. s nekoliko drugih novinara Nacionala prelazim u tjednik Aktual, a od ožujka 2013. do lipnja 2014. bio sam zamjenik glavnog urednika poslovne dnevne novine Business.hr. U prosincu 2014. vraćam se u Nacional gdje pišem o aktualnim političkim i gospodarskim temama.