Američke su vlasti uhitile 25-godišnjeg Emanuela Lutchmana, pristalicu Islamske države, optužujući ga da je planirao napasti njujorški restoran na novogodišnju noć, prenose američki mediji.

Lutchman je doušniku FBI-a navodno rekao kako će u napadu koristiti mačetu i noževe. FBI je priopćio kako je uoči uhićenja prisegnuo na vjenost vođi Islamske države Abu Bakr al-Naghdadiju.

Pažnju na sebe Lutchman je skrenuo nakon što je na Internetu počeo otvoreno podržavati Islamsku državu. “Uzet ću nečiji život, nemam problema s tim”, napisao je Lutchman, prema sudskim spisima.

Nedavno se i preobratio na islam, a dužnosnisi ističu kako ima poduži kriminalni dosje, kao i da pati od mentalnih bolesti.

Vlasti u većim američkim gradovima, poput New Yorka i Los Angelesa, pod posebnim su oprezom, zabrinuti zbog mogučeg terorističkog napada na novogodišnju noć. New York je na Times Square poslao oko 6 tisuća policajaca, koji bi trebali osiguravati oko milijun ljudi, koliko ih se očekuje na dočeku 2016. godine.

Komentiraj