Europska migracijska kriza treba biti glavna tema tijekom  posjeta Aleksisa Ciprasa Turskoj u studenom.

Cipras, kojemu je ovo prvo putovanje u Tursku otkako je na dužnosti grčkog premijera, sastat će se s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i s premijerom Ahmetom Davutogluom 17. studenog u Ankari, pišu u subotu grčki mediji.

Velik broj migranata ide u Europsku uniju preko Turske, kamo morskim putem dolaze iz Grčke.

Cipras je zadnjih tjedana više puta pozivao da se sabirni centri (“hotspots”) koje EU podiže radi popisivanja tražitelja azila, ne otvaraju samo na grčkim otocima, nego i na turskom kopnu.

Migranti koji su sigurni da u EU-u imaju pravo na azil, tada bi izravno i sigurno išli u uniju i ne bi morali poduzimati opasno putovanje Egejskim morem do grčkih otoka, istaknuo je Cipras.

EU je nedavno pozvao Tursku na suradnju u vezi s migrantima u trenutku kada je Europu zahvatio najveći izbjeglički val nakon Drugog svjetskog rata. EU se nada da će zaustaviti priljev izbjeglica i ponudio je Ankari financijsku pomoć i čvršće političke veze ne bi li je potaknuo da čini više. O tome se još pregovara.

Očekuje se da će na dnevnom redu Ciprasova posjeta biti i grčko-turske veze te turska prisutnost u međunarodnim vodama u Sredozemnome moru.

Veze Turske i Grčke, koja je do 1821. bila dio Osmanskog Carstva, nerijetko su bile burne. Četiri puta su ratovale a otok Cipar, podijeljen na grčki i turski dio, bio je izvor velikih napetosti.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.