Makedonija koja se bori s priljevom sirijskih izbjeglica koji žele otići u Europsku uniju, upozorila je u srijedu na “alarmantno stanje” i pozvala susjedne zemlje da joj pošalju vagone, budući da je iscrpila svoje vlastite kapacitete.

“Makedonska željeznica više ne uspijeva prevesti sve koji žele ići u zemlje EU”, rekao je Nikola Kostov, direktor željeznice, za mjesnu televiziju Telmu.

“Stanje je alarmantno”, dodao je, smjerajući na tisuće sirijskih izbjeglica koji na jug zemlje, napose u gradić Gevgeliju, stižu iz Grčke, članice Europske unije iz koje mnogi žele otići u zemlje Zapadne Europe.

Migranti se u Gevgeliji penju u vlakove za Srbiju, odakle će poslije krenuti put EU.

Makedonija je pozvala susjedne zemlje da joj pozajme vagone, ali zasad nijedna vlada nije odgovorila, požalio se Kostov.

“Naši su resursi iscrpljeni i stanje će se idućih dana samo pogoršavati”, kazao je. Novi izbjeglički val iz Grčke očekuje se ovog tjedna.

U srijedu ujutro se oko 2600 sirijskih izbjeglica trajektom koji su unajmile vlasti uputilo s grčkih otoka u Solun kako bi se smanjio migracijski pritisak na otoke u Egejskome moru.

U Solunu su unajmljeni autobusi koji će ih prevesti u Makedoniju, navode grčke vlasti.

Od siječnja je oko 160.000 izbjeglica, uglavnom iz ratom zahvaćenih područja u Siriji, Afganistanu i Iraku, stiglo na grčke otoke u Egejskome moru s nedaleke turske zapadne obale, navodi UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice (UNHCR).

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.