Agencije za zaštitu osobnih podataka tvrde da banke krše Zakon o zaštiti osobnih podataka. Zadnjih mjeseci poslovne banke od svojih klijenata sve češće traže dodatne osobne podatke. Kako tvrde, to su dužni činiti zbog poštivanja Zakona o borbi protiv terorizma, pranja novca i utaje poreza. Ako se klijenti usprotive, nerijetko dobiju i odgovor da je moguć raskid ugovora s bankom, piše Index.

[quote_box_center]

  • Agencije za zaštitu osobnih podataka tvrde da banke krše zakon o zaštiti osobnih podataka
  • Zadnjih mjeseci poslovne banke od svojih klijenata sve češće traže dodatne osobne podatke
  • Ako se klijenti usprotive, nerijetko dobiju i odgovor da je moguć raskid ugovora s bankom

[/quote_box_center]
No, iz Agencije za zaštitu osobnih podataka tvrde da u bankama traže podatke koje ne bismo trebali davati, poput broja mobitela, broja telefona na poslu, informacija o uzdržavanim članovima obitelji…

-Banke takvim i sličnim pitanjima te nejasnim razdvajanjem obveznih od dobrovoljnih krše Zakon o zaštiti osobnih podataka. Smatramo da u ovoj situaciji do koje je došlo banke nisu dovoljno jasno informirale građane, odnosno da su građani uznemireni upravo iz tog razloga jer se prikuplja puno veći opseg podataka od onih koji je propisan zakonom o sprečavanju pranja novca – izjavila je načelnica Agencije za zaštitu osobnih podataka, Branka Bet-Radelić.

Komentiraj