Srbijanski premijer Aleksandar Vučić sudjelovat će u petak na komemoraciji žrtvama ustaških logora u Donjoj Gradini u Republici Srpskoj (RS), priopćila je u četvrtak srbijanska vlada.

“Predsjednik vlade Srbije nazočit će obilježavanju 75. obljetnice od početka genocida nad Srbima, Židovima i Romima u koncentracijskom logoru Jasenovac u Donjoj Gradini”, stoji u vladinu priopćenju.

Na skupu će biti srbijanski i dužnosnici RS-a, izaslanstva Srpske pravoslavne crkve, Saveza židovskih općina, romske nacionalne manjine i predstavnici brojnih udruga.

Donja Gradina bila je dio sustava ustaških koncentracijskih logora u doba Nezavisne Države Hrvatske, čije je središte bio Jasenovac.

Nakon više neuspješnih pokušaja bijega, preostali logoraši su posljednji put krenuli u proboj koncem travnja 1945. kad se dio njih uspio spasiti.

Postrojbe tadašnje jugoslavenske Druge armije ušle su u napušteni logor Jasenovac 2. ožujka 1945.

“Prije nego su napustili logor u Jasenovcu, ustaše su likvidirale sve preostale zatočenike, uništile dio građevina i pokušale ukloniti tragove svojih zločina”, istaknuto je u priopćenju Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Komentiraj