Tisuće ljudi počele su pristizati u Srebrenicu u subotu od ranih jutarnjih sati kako bi u tom gradiću na istoku BiH sudjelovali u komemoraciji u povodu dvadesete obljetnice genocida što ga je vojska bosanskih Srba počinila u srpnju 1995. godine kada je ubijeno više od osam tisuća Bošnjaka.

  • Više od 140 autobusa i stotine osobnih automobila na prilaznim su cestama a organizatori su najavili kako očekuju dolazak i do pedeset tisuća ljudi. Na osiguranju je angažirao više od dvije tisuće policajaca.

Uz njih u Srebrenicu stižu i izaslanstva više od devedeset država i različitih međunarodnih organizacija a među njima je i hrvatsko kojega predvode predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Protokolom je predviđeno da hrvatska predsjednica bude jedna od onih koji će govoriti tijekom komemoracije. Dolazak u Srebrenicu u zadnji je trenutak otkazala visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini zbog nastavka nuklearnih pregovora s Iranom.

Nakon komemoracije u Memorijalnom kompleksu u Potočarima koja počinje u 10 sati i 30 minuta uslijedit će i pokop 136 žrtva žrtava genocida čija su tijela u proteklim godinama pronađena u nekoj od masovnih grobnica.

Do sada je na groblju unutar memorijalnog kompleksa pokopana 6241 žrtva.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.