Zvjezdana Blažić: “Veliki problem je da zaista nemamo dovoljnu proizvodnju hrane”

Autor:

Screenhot/N1

Zvjezdana Blažić, stručnjakinja za prehrambenu industriju i poljoprivredu, u subotu je komentirala stanje s cijenama, nestašicu nekih namirnica i poziciju domaćih proizvođača te trgovačkih lanaca.

Istraživanje GfK-a otkrilo je popis od 64 artikla za koje potrošači danas izdvajaju dva puta više nego krajem 2020. godine. Službena inflacija u Hrvatskoj iznosi 10,5 posto, a u segmentu hrane 15.3 posto, no neke namirnice dvostruko su skuplje

“Pojedine analize, pa i na globalnoj analizi, pokazuju da su prošle godine, kada je započeo ogroman rast cijena primarnim poljoprivrednim proizvodima, najviše zaradili commodity trgovci, oni koji trguju poljoprivrednim sirovinama. Njihove zarade su bile i tri puta veće nego godinu ranije. Zaradile su bank, zaradili su hedge fondovi, naravno da ima špekulacija. Proizvođači, oni primarni poljoprivredni, imaju najmanje marže, onda na to ide industrija, trgovina… Cijeli je lanac do krajnje cijene”, rekla je  Zvjezdana Blažić za N1.

Poskupjela je stočna hrana pa tako redom sve u tom dijelu proizvodnje. Prije godinu i pol dana je kamion hrane bio 62 tisuće, a sad je 125 tisuća kuna. Žale se u svinjogojstvu, žale se peradari, postoje li rizici od nestašice mesa ili jaja? Vlada je ograničila cijenu nekih proizvoda. “Cijene i globalno i u Europi pomalo padaju, stabiliziraju se i u velikom dijelu kategorija se taj pad primjećuje. Što se tiče intervencije Vlade, to je osam proizvoda, najveći problem intervencije je svinjsko meso i pileće. Te kategorije koje su sada zamrznute, proizvođači će imati problema i morat će za dio drugih proizvoda dizati cijene da bi na neki način zaštitili svoju profitabilnost”, smatra.

Zvjezdana Blažić dodala je da, otkako je nastupila kriza koja je započela covidom, nismo imali nikakve nestašice. “I dok god naše zajedničko tržište funkcionira na ovaj način mislim da ne bismo niti mi trebali biti ugroženi, ali ono što je veliki problem je da zaista nemamo dovoljnu proizvodnju hrane. Nikad nećemo biti samodostatni sa svim kategorijama, ali imamo prirodni potencijal za značajno veću proizvodnju nego što ona sad je”, poručila je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.