Zurovec za Radio Nacional: “Lako je napraviti reformu gdje se gradovima uzimaju prihodi. Neka smanje državni prihod, evo, neka maknu porez na ekstra dobit”

Autor:

24.05.2023., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru o aktualnim temema govorili su Dario Zurovec i Dino Blazevic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Stranka Fokus održala je u utorak konferenciju za medije povodom povećanog interesa za temu najavljene porezne reforme. Na konferenciji su istaknute ključne točke spomenute reforme, kao i rebalans državnog proračuna te je najavljeno povećanje trošarina na gorivo.

Predsjednik stranke Fokus Davor Nađi pozvao je Vladu da odustane od povećanja trošarina na gorivo jer će snažno pogoditi sektor transporta i prijevoz putnika, što najviše utječe na najsiromašnije slojeve građana koji koriste javni prijevoz. Također, okupljenima se obratio i Damir Bajs koji je istaknuo da je prijedloge nove porezne reforme nužno sagledati s kritičkim pogledom.

Jučer je premijer Andrej Plenković konačno predstavio dugo najavljivanu poreznu reformu čiji je cilj navodno povećanje standarda građana i autonomije jedinica lokalne samouprave. To se namjerava postići smanjenjem poreza na dohodak, smanjenjem davanja u prvi mirovinski stup za one s najnižim primanjima, povećanjem osobnog odbitka na 560 eura i ukidanjem prireza.

U emisiji ‘Gost dana’ Radio Nacionala gostovao je član stranke Fokus i gradonačelnik Svete Nedjelje Dario Zurovec.

“Kad čujem porezna reforma, primim se za novčanik. Čim mi nude rješenje da će biti bolje, ja se odmah primim za novčanik, jer znam da će biti manje novca u njemu. A kad čujem da će nešto davati, znam da će se duplo uzeti, kao kod reketara”, rekao je Zurovec.

Što se tiče ukidanje prireza, rekao je da je to izvedivo ako grad ili općina ima malu administraciju i ako nema abnormalne troškove,
“Tada možete bez prireza. Ako imate nagomilanu admnistraciju, treba vam prirez. Lako je napraviti reformu gdje se gradovima uzimaju prihodi. Neka naprave reformu gdje smanjuju državni prihod. Neka se, recimo, makne porez na ekstra dobit. Prošle se godine uveo ad hoc i na kraju je ispalo da to samoj državi ni ne treba”, rekao je Zurovec i nastavio:

“Što se tiče porasta trošarina, ministar financija nas uvjerava da ih neće biti. Problem je i dalje nagomilana administracija. Iz Hrvatske se u desetak godina iselilo oko pola milijuna ljudi, a javna administracija je narasla za sto tisuća ljudi. To nije normalno, to je apsurdno. Hrvatska ima veću administraciju od nekadašnje Jugoslavije”, rekao je član stranke Fokus i gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec.

Cijelo gostovanje poslušajte u nastavku:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.