Županijska bolnica Čakovec osvojila tri međunarodna certifikata

Autor:

Međimurska županija

Unatoč tome što je od 1. siječnja ove godine država preuzela sve opće i županijske bolnice u Hrvatskoj, Županijska bolnica Čakovec postavlja nove standarde i stvara zdravstveni sustav potpuno prilagođen pacijentu

Stupanjem na snagu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, od 1. siječnja ove godine sve opće i županijske bolnice u Hrvatskoj su centralizirane i država je preuzela upravljačka prava.

Unatoč tome, Županijska bolnica Čakovec postavlja nove standarde i stvara zdravstveni sustav potpuno prilagođen pacijentu.

Ovih dana u tu jedinu zdravstvenu ustanovu sekundarnog tipa u Međimurskoj županiji stigla je snažna i neoboriva potvrda izvrsnosti – međunarodna akreditacija stečena iznimnom predanošću djelatnika te velikim ulaganjima Međimurske županije kojima su stvoreni preduvjeti za razvoj djelatnosti i skrbi za pacijente na najvišoj razini. Timu Županijske bolnice Čakovec pošlo je za rukom složenim i rigoroznim procesom certificiranja ući u iznimno uzak krug ustanova u Republici Hrvatskoj koje su se uspješno akreditirale, sukladno najvišim međunarodnim standardima provedenim od američke agencije za akreditiranje AACI. To je povijesni uspjeh ove ustanove i kruna njezina stoljetnog djelovanja. Osim akreditacije po međunarodnom zdravstvenom standardu te uspješnom certificiranju po ISO 9001-2015 standardu, Županijska bolnica Čakovec dobila je i certifikat kliničke izvrsnosti za Odjel rodilišta s rađaonicom i patologijom trudnoće i Odjela neonatologije, i to jedina u Hrvatskoj.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović ističe kako se radi o povijesnom uspjehu i kruni stogodišnje povijesti bolnice: „ŽB Čakovec osnovana je 12. studenoga 1922. godine, čime je hrvatski sjever dobio svoju najveću zdravstvenu ustanovu. Samo u zadnjih pet godina u bolnicu je uloženo gotovo 195 milijuna kuna s decentraliziranim sredstvima koja su u istom periodu iznosila oko 60 milijuna kuna. Jedna je od rijetkih hrvatskih bolnica izvan Zagreba u koju dolazi više doktora nego što ih je otišlo u jeku iseljavanja hrvatskog stanovništva, među kojima i velikog broja zdravstvenog kadra, pa ŽB Čakovec danas ukupno ima 1000 zaposlenih. Godišnje se u bolnici obavi gotovo 1,4 milijuna različitih medicinskih usluga i obradi 615.000 pacijenata.“

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović s tri dodijeljena certifikata. FOTO: Međimurska županija

Osim toga, Županijska bolnica Čakovec prva je u Hrvatskoj ušla u sustav certificiranja vezanog uz standard zdravih obroka (tzv. Healthy Meal Standard – HMS) s ciljem poboljšanja kvalitete prehrane pacijenata. Standard zdravoga obroka (HMS) je međunarodni sustav upravljanja kategorijama prehrane koji osigurava ustanovama u obrazovanju, zdravstvu, socijalnim ustanovama, da ponude hranu za posebne prehrambene potrebe u sigurnom i pouzdanom okruženju za korisnika. Riječ je o međunarodnoj normi koja se certificira, obnovljivoj svake tri godine. Projekt je uspješno započet implementacijom standarda zdravog obroka, za početak, na Odjelu ginekologije i rodilišta. „Kontrolni instrumenti sustava omogućavaju kvalitetu opskrbnog lanca, što znači da se kvaliteta kontrolira od nabave namirnice čija kvaliteta ne smije varirati, preko adekvatne pripreme do zdravog obroka serviranog korisnicima. Zdrava prehrana kao najučinkovitiji oblik prevencije mnogih bolesti u svjetlu suvremenog životnog ritma je veliki izazov. Zato je važan ovaj pilot-projekt koji budno pratimo kako bi Županija razmotrila mogućnosti uvođenja modela i u vrtiće i škole. Ulažemo u infrastrukturu i dosegnuli smo izvrsne uvjete, no težimo razvijanju i drugih segmenata, u ovom slučaju standarda kvalitetne prehrane u javnim ustanovama“, ističe Šegović.

Danas je Županijska bolnica Čakovec jedna od najmodernijih i opremljenijih u Hrvatskoj, a rezultati i statistika pokazuju da je jedna od najučinkovitijih i najproduktivnijih. „Na tome smo zahvalni mnogim liječnicima, medicinskim sestrama, tehničarima, zdravstvenom i nezdravstvenom osoblju, koji su se svih ovih desetljeća neumorno brinuli o svojim pacijentima i bolnici, a svojom ljubavi prema poslu pomicali granice rada i time nas poticali na nove investicije i ulaganja“, ističe međimurski župan Matija Posavec te nastavlja:

„Status najveće i jedine sekundarne zdravstvene ustanove u Međimurju ne otvara samo pitanje ulaganja, investicija, nabave opreme, broja izvršenih usluga iznad hrvatskog prosjeka, već je ovdje riječ i o povijesnoj pravdi za ljude našega kraja kojima je bolnica više od ustanove. Naši djedovi, majke i očevi samodoprinosom su podigli novu bolničku zgradu sedamdesetih godina prošloga stoljeća i ta je povijesna činjenica – jedinstvena u Hrvatskoj – ljudima našega kraja važna.

U Međimurju smo napravili strategiju zdravstvenog sustava sukladno potrebama stanovništva, obnovili smo bolničke odjele pedijatrije, abdominalne i dječje kirurgije, neurologije, razvijamo sustav izvrsnosti interventne kardiologije čiji rezultati i količina obavljenog posla nadilazi rang sekundarne zdravstvene ustanove, imamo spremnu dokumentaciju s građevinskom dozvolom za centar palijativne medicine, laboratorije za vađenje krvi… Uza sve to, nastojimo što redovitije podmirivati obaveze prema veledrogerijama kako ni u jednom trenutku ne bismo doveli zdravstvenu ustanovu u opasnost neisporuke lijekova.“

Županijska bolnica Čakovec jedna je od najmodernijih i opremljenijih u Hrvatskoj. FOTO: Međimurska županija

Županijska bolnica Čakovec godišnje hospitalizira oko 14.000 pacijenata uz prosječno zadržavanje po liječenom pacijentu 5,59 dana. Prošle godine ostvareno je više od 89.000 bolničko opskrbnih dana, iskorištenost kapaciteta je 83,10 posto, obavljeno je 3298 operativnih zahvata, 2513 operativnih zahvata u jednodnevnoj kirurgiji i 9083 malih, ili ambulantno učinjenih operativnih zahvata. U polikliničko konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti i specijalističkoj dijagnostici liječeno je 546.456 pacijenata kojima je pruženo 1.354.969 liječničkih usluga. Po pokazateljima rada i brojem izvršenih usluga, a s obzirom na limit financijskih sredstava koje bolnica dobiva, Županijska bolnica Čakovec nalazi se u vrhu bolnica u Hrvatskoj.

Iako je Međimurje najgušće naseljena županija u Hrvatskoj, u toj županiji postoje jedna bolnica, jedan dom zdravlja, jedan Zavod za javno zdravstvo i jedan Zavod za hitnu medicinu. I sve to na istom prostoru, međusobno povezanih, suradljivih i vrlo angažiranih djelatnika u svom djelokrugu rada.

Hrvatska liječnička komora ove godine je posebnim priznanjem za iznimne zasluge u razvoju medicinske struke nagradila 12 liječnika, a čak šest priznanja stiglo je međimurskim liječnicama i liječnicima! Za posebne zasluge priznanje je osvojila mr. sc. Renata Čulinović Čaić, dr. med., za rad na području borbe za unaprjeđenje radnopravnog statusa liječnika, i Dženana Musić Mulaomerović, dr. med., za rad na području palijativne skrbi. Priznanje su dobili i Mihajlo Kovačić, dr. med., za predan rad na implementaciji intervencijske kardiologije, prim. Marina Payerl Pal, dr. med., i Višnja Smilović, dr. med., iz Zavoda za javno zdravstvo, za izvrsne rezultate u javnozdravstvenoj djelatnosti, i Dubravka Kapun, dr. med., za višegodišnju uspješnu aktivnost Hrvatskog liječničkog zbora – podružnice Čakovec, Povjerenstva Međimurske županije te drugih tijela Komore. Struka teško nagrađuje i utoliko su ova priznanja veća. Upravo su ljudi naša najveća vrijednost. Dugoročno ulaganje Međimurske županije rezultira opremljenošću zdravstvenih ustanova i njihovom udobnošću te boljim uvjetima njihova rada i usavršavanja. U nizu pozitivnih primjera ističe se Intervencijska kardiologija Županijske bolnice Čakovec u čijoj se angiosali obavi više od 1700 intervencijskih zahvata, a o vještini i uhodanosti kardiološkog tima svjedoči i podatak da se u jednoj smjeni ugradi i po 155 srčanih elektrostimulatora.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.