Župan Kožić Tomaševiću: “Gradonačelniče, dosta je politiziranja ove teme, primite se posla”

Autor:

18.09.2023.., Zagreb - U hoteli Internacional odrzana 11. sjednica Zupanijske skupstine Zagrebacke županije. 

 Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u utorak je zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću poručio da je dosta politiziranja i neka se primi posla jer mu je žao da se morala dogoditi nesreća na Jakuševcu kako bi se ovo pitanje gurnulo u prvi plan. 

Kožić je reagirao na izjave Tomaševića koji je rekao da Grad traži da budući centar za gospodarenje otpadom bude samo za Zagreb i da ne bude zajednički sa Zagrebačkom županijom jer je upravo to jedan od razloga zašto se 20 godina nije izgradio.

“S obzirom da smo u ovoj priči mi manji partner, mogu reći da su nam ruke vezane, iako smo više puta s gradonačelnikom Tomaševićem prokušavali razgovarati na temu otpada. Uistinu mi je žao da su ljudi morali stradati kako bi se ovo pitanje s kojim se kao župan borim godinama gurnulo u prvi plan”, istaknuo je Kožić.

Kaže da je “prozivati Zagrebačku županiju koja je napravila sve što je bilo u njenoj moći i nadležnosti uistinu ispod svake razine”, te je poručio: “Gradonačelniče, dosta je politiziranja ove teme, primite se posla”.

Kožić podsjeća da je Zagrebačka županija još 2013. imala lokaciju za gradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Tarno u Ivanić-Gradu, čemu je prethodilo niz odluka Županijske skupštine, istražnih radova, elaborata i pilot projekata.

Izmijenjen je Prostorni plan županije, osnovana jedinstvena komunalna tvrtka Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije, postignut je konsenzus sa svim gradovima i općinama uključujući i Ivanić-Grad koji je bio spreman prihvatiti Centar za gospodarenje otpadom..

Međutim, početkom 2015. mijenja se nacionalni Plan gospodarenja otpadom prema kojem Zagrebačka županija ne može više imati svoj centar već se treba graditi regionalni centar zajedno s Gradom Zagrebom.

“Planom gospodarenja otpadom za razdoblje 2023.-2028. koji je donijet 2023. i dalje se planira izgradnja zajedničkog centra za gospodarenje otpadom Grada Zagreba i Zagrebačke županije na području Zagreba. U sporazumu potpisanom 2018. s Gradom Zagrebom jasno stoji da će se centar nalaziti na području Zagreba, pretovarne stanice na području Zagreba i Zagrebačke županije, a 95 posto sredstava smo trebali povući iz EU fondova”, kaže Kožić.

Gradonačelnik Tomašević je nakon jučerašnjeg odrona otpada na odlagalištu Jakuševec rekao da što hitnije želi razgovarati s Vladom o tri teme koje su nužne da se razriješe kako bi se konačno zatvorilo odlagalište otpada Jakuševec, a da bi se to moglo potrebno je realizirati centar za gospodarenje otpadom u Resniku.

Jedan od tema je pitanje Zagrebačke županije jer Grad traži da centar bude samo za Zagreb i da ne bude zajednički sa Zagrebačkom županijom jer je, kako je rekao Tomašević, upravo to jedan od razloga zašto se 20 godina nije izgradio.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.