Zoološki vrt u Osijeku najveći je u Republici Hrvatskoj

Autor:

Promo

Tijekom svojih 68 godina, ZOO vrt Osijek je prošao puno lijepih, ali i teških razdoblja, no unatoč svemu uspio se održati i napredovati te površinom od 11 hektara slavonske šume postati najveći zoološki vrt u državi

Jedan od simbola, turističkih atrakcija ili mjesta za edukaciju i zaštitu životinjskih vrsta bilo kojeg većeg grada svakako je zoološki vrt. Osijek se gotovo 70 godina hvali svojim ZOO vrtom koji je površinom od 11 ha najveći u Republici Hrvatskoj. Tijekom svojih 68 godina, ZOO vrt Osijek prošao je puno lijepih, ali i teških razdoblja, no unatoč svemu uspio se održati i napredovati.

UPOZNAJMO POBLIŽE OSJEČKI ZOO!

Zoološki vrt smješten je na lijevoj obali rijeke Drave, otvoren je 1955. godine i prostire se na 11 hektara slavonske šume, što ga čini najvećom takvom ustanovom u Hrvatskoj. S gradom Osijekom povezuje ga jedinstveno riječno prijevozno sredstvo – kompa – ekološka skela koja ne koristi gorivo ni ulja.

Osječki ZOO vrt smješten je na lijevoj obali rijeke Drave, odvojen od grada i buke, pun zelenila i svježeg zraka, što ga čini pravim mjestom za miran život životinja te odmor i opuštanje čovjeka.

Nijedan ZOO vrt u Hrvatskoj ne može se pohvaliti veličinom vanjskog prostora na kojem borave životinje kao osječki. Tamo nastoje životinjama omogućiti što više prirodnog okoliša, od travnatih prostranstava, visoke trave za odmor i skrivanje mladunčadi, pravljenja gnijezda, do šumaraka u čijoj se hladovini životinje mogu sakriti od sunca u ljetnim mjesecima. ZOO vrt Osijek otvoren je 365 dana u godini, uključujući subote, nedjelje, blagdane i praznike, a radno vrijeme prilagođava se duljini dana po godišnjim dobima.

U ZOO vrtu obitavaju 103 vrste životinja. Ukupno je ovdje oko 1000 životinja iz cijeloga svijeta.

Osim bogatog životinjskog fonda, ove godine ZOO Osijek može se pohvaliti rekordnom posjećenošću u odnosu na prethodne godine. Naime, ove godine broji oko 90.000 posjetitelja, što je značajan skok u odnosu na prošlogodišnjih 83.000 koji su bili rekordni.

ULAZAK U EAZAu

Ove godine je ZOO vrt Osijek postao član Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija (EAZA).

Ova asocijacija radi na olakšavanju suradnje unutar zajednice zooloških vrtova i akvarija u Europi i zapadnoj Aziji prema ciljevima obrazovanja, istraživanja i očuvanja.

EAZA je članska organizacija koja postavlja standarde za napredne zoološke vrtove i akvarije i druge partnere diljem Europe, zapadne Azije i šire. Neprestano nastoje definirati i pokazati izvrsnost u integriranom očuvanju vrsta kroz transparentan i suradnički pristup upravljanju populacijom, brizi i dobrobiti divljih životinja, predstavljanju u međunarodnim organizacijama, obrazovanju o očuvanju i znanstvenim istraživanjima.

U ZOO vrtu obitavaju 103 vrste životinja. Ukupno je ovdje oko 1000 životinja iz cijeloga svijeta. U tijeku je izgradnja nove vanjske i unutarnje nastambe za maorske makake i proširenje prostora za čimpanze. FOTO: ZOO Osijek

Vjeruju da zoološki vrtovi i akvariji imaju snažnu ulogu u zaštiti prirode i divljih životinja u svojim institucijama i na terenu. Osiguravajući da zoološki vrtovi i akvariji postižu i održavaju najviše standarde brige i dobrobiti za vrste koje drže, EAZA osnažuje europske građane da uče o globalnim ciljevima očuvanja bioraznolikosti i doprinose im.

Procjenjuje se da više od 140 milijuna ljudi posjeti članove EAZA-e svake godine, što je otprilike jedan od pet europskih građana.

PROGRAMI U ZOO VRTU OSIJEK

Uskrsni ponedjeljak ujedno je i početak sezone, kad djelatnici ZOO-a pripremaju sadržajan i prigodan program za najmlađe posjetitelje.No to je tek jedna u nizu aktivnosti koje se u osječkom zoološkom vrtu sustavno provode.

Sve veći broj posjetitelja nije slučajan. Rezultat je to kontinuiranoga rada na ulaganju, radovima i modernizaciji Zoološkog vrta.

Uz klasični edukativni program namijenjen djeci nižih razreda osnovne škole, proslavu dječjih rođendana, obilježavanje značajnih eko-datuma te održavanje edukacija tijekom školskih praznika, ove godine uveli su puno novih sadržaja. Prvenstveno je tu edukacija predškolaca „Integrirani dan u ZOO vrtu“ i „Postani timaritelj na jedan dan“, a novi su programi itekako privukli najmlađe posjetitelje.

Oslanjajući se na vlastite snage, odnosno na svoje djelatnike, ZOO Osijek je do sada napravio puno i na nastambama. Među ostalima, riječ je o vanjskim nastambama za dikobraze i izgradnji zimske nastambe. Kod nastambe za dikobraze napravili su nešto posve novo – donijeli su dah barokne Tvrđe u ZOO vrt! Naime, prilikom rekonstrukcije trga u osječkoj Tvrđi, ostale su kamene kocke koje su se fantastično uklopile u ZOO vrt!

Osim nastambe za dikobraze, djelatnici su srušili stare, dotrajale i neadekvatne ograde te izgradili nove koje posjetiteljima omogućuju bolji pogled na životinje. Obojili su i uredili postojeće ograde te je ZOO dobio posve novu, oku ugodnu vizuru. U tijeku je izgradnja nove vanjske i unutarnje nastambe za maorske makake, proširenje nastambe za čimpanze, a u planu za iduću kalendarsku godinu je, između ostaloga, izgradnja dječjeg zoo/slavonskog sela te rekonstrukcija nastambe za medvjede.

U ZOO vrtu ukupno su zaposlena 32 djelatnika. Uz veterinara, zoologa, nutricionistu, edukatora, majstore, skladištare i djelatnike na održavanju, najviše je timaritelja koji su u izravnom kontaktu sa životinjama. Timaritelji su duša svih zooloških vrtova, oni zaista osjete životinje, a razvili su s njima poseban odnos povjerenja i to na izuzetno visokoj razini. Osječki su timaritelji vrlo snalažljivi u svakoj situaciji, a za taj je posao jako važno biti miran, staložen i strpljiv.

Osim bogatog životinjskog fonda, ove godine ZOO Osijek može se pohvaliti rekordnom posjećenošću koja tijekom 2023. bilježi oko 90.000 posjetitelja

Od iduće kalendarske godine u ZOO-u Osijek planiraju uvesti i edukativno-zabavni program „Timaritelji pričaju i javna hranjenja“. Na službenoj mrežnoj stranici Zoološkog vrta i društvenim mrežama posjetitelji će moći potražiti životinju koja ih zanima, otkriti dan u tjednu i vrijeme za priče timaritelja i javno hranjenje.

OPORAVILIŠTE

U sklopu ZOO vrta otvoreno je i oporavilište za strogo zaštićene, ozlijeđene divlje životinje. U sastavu oporavilišta je prostor za izolaciju i smještaj životinja, uključujući i prostorije veterinarske ambulante.

Cilj ovog projekta je unaprjeđenje sustava zbrinjavanja životinja i ojačavanja zelene infrastrukture uz promicanje značaja prirodne baštine grada Osijeka kroz izgradnju, rekonstrukciju i opremanje kompleksa oporavilišta. Osim toga, cilj oporavilišta je i da šira javnost stekne osnovna znanja o biologiji životinja i njihovih staništa, kroz podizanje svijesti o dobrobiti i zaštiti životinja i upoznavanjem prirodnog ponašanja divljih životinja.

Ukupan iznos projekta i iznos koji sufinancira EU:

Ukupan iznos projekta: 936.858,98 €

Iznos koji sufinancira EU: 796.330 €

Nacionalno sufinanciranje FZOEU-a: 123.109 €

Sredstva korisnika: 17.419 €

Nabavljena su dva vozila za oporavilište, izgrađene dvije hladnjače za skladištenje hrane te je moderno opremljena veterinarska ambulanta. Uređen je i renoviran edukacijski centar i nabavljena je multimedijska oprema za edukacijsku dvoranu – računala, televizor i projektor i izgrađena je i opremljena nova čajna kuhinja u sklopu edukacije. Izgrađena je i zgrada oporavilišta, a u neposrednoj blizini su izgrađene dvije velike letne volijere, dvije manje volijere te 10 manjih nastambi za prihvat životinja u oporavilište i karantenu.

MODERNIZACIJA

U ZOO-u je proveden i besplatni internet za sve posjetitelje, a u sklopu tog projekta u planu je uvođenje interaktivne/pametne table za životinje.

Posjetiteljima nude i grupno fotografiranje za trajnu uspomenu ispred novog Photo boota, modernog digitalnog kioska koji sadrži automatiziranu kameru i filmski procesor i koji za svega par minuta izbaci kvalitetnu fotografiju s pozadinom životinje po vlastitom odabiru i logom ZOO-a.

Također je postavljeno novih 50 kamera u nastambe životinja zbog bolje kontrole u trenutcima kada ih timaritelji ne vide i tijekom noći.

U 2023. posađeno je 20-ak novih stabala u Zoološkom vrtu, 50 grmova i više od 1000 sadnica živice. Prvi put je u osječkom ZOO-u otvoren ugostiteljski objekt brze hrane i mala suvenirnica.

Sudeći po velikim naporima u obogaćivanju svih sadržaja ZOO vrta, ulaskom u elitno društvo najboljih zooloških vrtova Europe te time i sve većem broju posjetitelja, ZOO Osijek može doista uzdignute glave gledati u budućnost.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.