Znanstvenike uznemirilo otkriće iz jezgre leda s Antarktike

Autor:

Pixabay

Dokazi iz ledene jezgre na Antarktici duge 600 metara otkrivaju da se ledeni pokrov na tom polarnom kontinentu iznenada i dramatično smanjio prije oko 8.000 godina, prema novom istraživanju koje pruža alarmantan uvid u to koliko brzo se led na Antarktiku može otopiti i dovesti do skoka razine mora, piše CNN.

Dio ledenog pokrivača stanjio se za 450 metara što je visina veća od Empire State Buildinga, i to u razdoblju od samo 200 godina na kraju posljednjeg Ledenog doba, prema studiji objavljenoj u srijedu u časopisu Nature Geoscience.

Autori studije, čiji sadržaj prenosi N1 tvrde da je to prvi izravan dokaz koji pokazuje tako brz gubitak leda bilo gdje na Antarktici.

Premda su znanstvenici znali da je ledeni pokrivač bio veći na kraju posljednjeg Ledenog doba nego danas, puno se manje znalo o tome kada se točno dogodilo to smanjenje, rekao je Eric Wolff, glaciolog sa Sveučilišta Cambridge u Velikoj Britaniji i autor studije.

Ova studija to mijenja, rekao je za CNN: “Mogli smo točno otkriti kada se led povukao, ali također smo mogli vidjeti i kojom brzinom se povukao.”

Sad je jasno da se ledeni pokrivač povlačio i stanjivao vrlo brzo u prošlosti, rekao je Wolff, a prijeti opasnost da bi se isto moglo ponovno dogoditi. “Ako se počne povlačiti, to će se dogoditi vrlo brzo”, dodao je.

To bi moglo imati katastrofalne posljedice za globalni porast razine mora. Zapadni antarktički ledeni pokrivač ima dovoljno vode da podigne razinu mora za oko pet metara što bi uzrokovalo razorne poplave u obalnim mjestima i gradovima diljem svijeta.

Studija je “izvrstan detektivski rad” o velikom dijelu antarktičkog ledenog pokrivača, rekao je Ted Scambos, glaciolog sa Sveučilišta Colorado Boulder.

Ključna poruka je da se količina leda pohranjena na Antarktici može smanjiti vrlo brzo, tempom s kojim bi se mnogi obalni gradovi teško nosili, rekao je za CNN.

Zbog gubitka leda ugrožen opstanak carskih pingvina

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.