Znanstvenici mapirali 2 milijuna udaljenih galaksija

Autor:

22.07.2020., Gljev - Komet Neowise vidljiv u dalmatinskoj zagori kod sela Gljev.rKomet Neowise nazvan je po NASA-inom teleskopu (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer) uz pomoc kojeg je otkriven 27. ozujka ove godine. Pocetkom srpnja postao je vidljiv na nasem nebu, a ovih dana moze se vidjeti i golim okom.rPhoto: Milan Sabic/PIXSELL

Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Znanstvenici su po prvi put zabilježili dva milijuna udaljenih galaksija, kvazara i zvijezda, u sklopu inicijative stvaranja detaljne trodimenzionalne karte svemira.

Studija, koja se koristi robotikom u hvatanju tisuća fotografija noćnog neba, dodatno će poboljšati naše shvaćanje svemira i naše galaksije – Mliječnog puta.  Znanstvenici s britanskog sveučilišta Durham i međunarodni tim akademika proučavaju ekstragalaktička tijela, te kako se njihovo tijelo razlaže na različite valne duljine boja koje otkrivaju brzinu kojom se svemir širi, kao i fizičke karakteristike galaksija i kvazara.

Objavljen je prvi krug podataka Spektroskopskog instrumenta tamne energije (DESI).  Sastavljen od 80 terabajta, on sadrži više od 3,5 tisuća snimaka noćnog neba u razdoblju od šest mjeseci.  Ti podaci su prvi korak prema mapiranju više od 40 milijuna galaksija, kvazara i zvijezda.

Profesor Carlos Frenk s Durhama, član međunarodnog odbora DESI-ja, rekao je da je to „najambiciozniji pothvat dosad kako bi se pronašli odgovori na neka od najtemeljitijih pitanja u znanosti – od čega je sastavljen naš univerzum? Kako je on postao to što je? Što donosi budućnost?”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.