Znanstveni simpozij Religija i nacija u Islamskom centru

hina

Dvodnevni međunarodni znanstveni simpozij “Religija i nacija” počeo je s radom u petak poslijepodne u Islamskom centru u Zagrebu gdje će biti održano više od trideset izlaganja o različitim odnosima te dvije pojave koje bitno određuju suvremeni svijet.

Na skupu sudjeluju najviše vjerske vođe reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, glavni rabin za Hrvatsku i Crnu Goru Židovske općine u Zagrebu Luciano Moše Prelević i drugi.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović rekao je da Islam daje prednost vjeri i ne zagovara zapostavljanje nacije, ali se protivi nacionalizmu jer isključuje vjerske i humanističke vrijednosti.

Jedan od članova Znanstvenog obora Asim Kurjak se zauzeo da glavna poruka skupa bude da međusobna osporavanja znanosti i religije trebaju postati prošlost i da će u takvom ozračju lakše rješavati kontroverze između njih.

Kardinal Josip Bozanić naglasio je važnost društvenih istraživanja odnosa između vjere i nacije u Hrvatskoj i susjednim zemljama koje su tijekom 20. stoljeća iskusile razne oblike totalitarizama i naglasio da je to

potrebno raditi s osobitom pažnjom i poštivanjem drugog.

“Vjera širi čovjekov horizont koji dolazi od Boga i upućuje vjernika da u drugome vidi brata i sestru. Stoga je ona i u odnosu na nacije pozvana na povezivanje svega čovječanstva”, rekao je.

Reisu-l-ulema Husein Kavazović otvorio je skup i kazao da “obožavanje nacije završi u ćorsokaku” te da se čovjek, budući je Božje biće, može ostvariti samo u Bogu.

Komentiraj