Zlato utvrde izgrađene znanjem i osnažene ljubavlju Međimuraca

Autor:

FOTO: Međimurska županija

Riznica Međimurja, muzej nematerijalne baštine, nakon proglašenja najboljim stalnim postavom Hrvatske, konkurira za najbolji muzej Europe! Rezultati izbora bit će poznati u svibnju…

Muzej Međimurja Čakovec zlatnim slovima upisan je u turističke karte Europe nakon što je 2021. godine u najvećem ulagačkom ciklusu u kulturu Međimurske županije rođena Riznica Međimurja. Riječ je o Muzeju nematerijalne baštine nastalom revitalizacijom utvrde Staroga grada Čakovca, kulturno-povijesnog spomenika najviše kategorije vrijednosti. Fortifikacija je revitalizirana u europskom projektu vrijednom gotovo šest milijuna eura, uz veliku podršku Međimurske županije. Projekt je pobjeda međimurskog znanja i ruku jer su stalni postav osmislili i formirali kustosi Muzeja Međimurja, pa je zlato fortifikacije nastalo znanjem i osnaženo ljubavlju Međimuraca prema baštini predaka. A međimurske ruke izvele su zahtjevan posao rekonstrukcije drevnoga zdanja.

Vrata Riznice širom su otvorena, no ima „ključ“ predstavljen znalački izrađenim logom koji otvara srca posjetitelja. Riznica Međimurja kruna je uspješne priče započete u Čakovcu prije 70 godina. U to doba, 19. veljače 1954., rođen je Gradski muzej Čakovec koji je godinu dana kasnije, 29. svibnja, otvorio vrata prvog stalnog postava u palači Zrinskih u Starom gradu.

Tijekom sedam desetljeća Muzej Međimurja je rastao i danas raspolaže fundusom od gotovo 31.000 predmeta podijeljenih unutar 53 zbirke te zauzima prostor kompletnog Starog grada u Čakovcu. Za usporedbu, u počecima 1955. MMČ je na 136 kvadratnih metara izložio 854 predmeta.

Stari grad Čakovec pod zaštitom je još od toga doba, kada mu je status kulturno-historijskog spomenika upisan rješenjem Konzervatorskog zavoda Hrvatske u Zagrebu 1. srpnja 1955.

Riznici Međimurja nije trebalo dugo da postane najposjećeniji muzej u ovom dijelu Hrvatske. FOTO: Međimurska županija

JUBILEJ U ZNAKU UZLETA

U godinu velike obljetnice Muzej Međimurja Čakovec ušao je novim, značajnim projektom: nakon što je dovršena konstrukcijska sanacija sjevernih krila palače Zrinskih, uskoro će se pristupiti uređenju okoliša, a uz vjetar u leđa koji Muzeju daje Međimurska županija najavljen je početak novog projekta – energetske obnove kuće najvećeg međimurskog akademskog slikara Ladislava Kralja Međimurca. Memorijalna zbirka u Čakovcu, posvećena Kraljevoj ostavštini, o kojoj skrbi Muzej Međimurja, bit će temeljito obnovljena i sačuvana za nove generacije.

NAGRADA ZA NAGRADOM

Riznici Međimurja nije trebalo dugo da nakon otvorenje postane najposjećeniji muzej u ovom dijelu Hrvatske, a 2022. okrunjena je najvišom nagradom struke: Hrvatsko muzejsko društvo proglasilo ju je najboljim stalnim postavom u našoj zemlji. U 2023. nastavio se sjajni niz priznanja: Stari grad Čakovec dobio je nagradu Zlatni pin koju je Google dodijelio u kategoriji Dvorci i palače, a na prvom festivalu turističkog i etnofilma u Hrvatskoj, Muzej Međimurja – u konkurenciji 124 djela – dobio je dvije nagrade. Višu kustosicu Janju Kovač struka je nagradila za istraživački rad sažet u knjizi ‘’Nematerijalna baština Međimurja’’, a prošla godina Muzeju Međimurja donosi i nominaciju za Europski muzej godine u novom izboru Europskog muzejskog foruma. Rezultati izbora će biti poznati u svibnju.

BOJA I ZVUK EMOCIJE

Posjetite li kompleks Staroga grada u Čakovcu, uz inovativna tehnološka rješenja u novom muzejskom postavu, priča o blagu koje Međimurje baštini nije lišena uzbuđenja koja su se u davnim stoljećima vrtložila među ovim zidinama. Zjenice likova iz tame – koji uprizoruju zatočeništvo – uznemiruju vjernošću pogleda u kojem se zrcali emocija uznika, a pozojev rep – otkrit ćete – nije tek puki ukras na zidu. Puls posjetitelja začaranog mistikom legende umirit će sjeta međimurske popevke, rafinirane poput dragocjene čipke rođene u rukama Međimurki i otete zaboravu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.