Zlatna povorka u Kairu: Posmrtni ostaci drevnih egipatskih vladara sele u procesiji u novi muzej

Unsplash/Dario Morandotti

Posmrtni ostaci 18 drevnih egipatskih kraljeva i četiri kraljice će u veličanstvenoj procesiji kroz ulice Kaira biti preneseni do svojeg novog počivališta.

Svečana procesija pod nazivom ‘Zlatna povorka faraona’ će se održati u subotu. Posmrtni ostaci se sele iz Egipatskog muzeja, gdje su boravili desetljećima, u Nacionalni muzej egipatske civilizacije, otvoren 2017. godine na jugu grada.

“Ondje će biti smješteni u malo modernijim vitrinama. Kontrola temperature i vlažnosti bit će bolja nego u starom muzeju”, rekla je Salima Ikram, profesorica egiptologije na Američkom sveučilištu u Kairu.

Sekenenre Tao II. zvan Hrabri, koji je vladao južnim Egiptom otprilike 1600 godina prije Krista, bit će u prvoj kočiji, dok će na začelju biti Ramzes IX., koji je vladao u 12. stoljeću prije Krista. Procesija će početi u 18 sati po mjesnom vremenu u subotu i imat će veliko osiguranje. Bit će popraćena glazbom i nastupima egipatskih umjetnika, a sve će uživo prenositi državna televizija.

Prije selidbe mumije će biti stavljene u posebne kontejnere s dušikom, u uvjete slične onima u njihovim izložbenim vitrinama. U svojem novom domu bit će izložene odvojeno, svaka pored sarkofaga, a u nekim slučajevima i kipa, u okruženju koje podsjeća na podzemne kraljevske grobnice. Izlošci će imati kratke oznake s biografijom vladara i u nekim slučajevima kopijama CT snimki.

U mjesecima koji slijede Egipat bi trebao otvoriti još jedan muzej, Veliki egipatski muzej, nedaleko od piramida u Gizi. U njemu će se također nalaziti faraonske kolekcije, uključujući mumificirane ostatke Tutankamona.

Komentiraj