Život Jože Horvata – priča o usudu mora

Poznati pisac i moreplovac iz Međimurja te istaknuti partizan u vrijeme NOB-a, Joža Horvat, preminuo je u Zagrebu 26. listopada 2012. godine u 98. godini. Život Jože Horvata je fascinantna povijest te je i sam znao reći: ‘Nisam štedio život, niti sam molio da on mene štedi’.

Književno djelo Jože Horvata odavno je postalo nezaobilaznom sastavnicom hrvatske književnosti, baš kao što su njegov uzbudljivi životopis i priča o plovidbi svjetskim oceanima i modrim prostranstvima postali neka vrsta zajedničkog pamćenja. Horvatova priča je gotovo mitskih razmjera, priča o usudu mora, simbolici elementa vode, koja je u njegovu životu bila sudbonosna.

Zbog toga je i najveći broj čitatelja osvojio kao putopisac. Oplovivši u dva navrata svijet, pisao je putopisnu prozu u formi brodskog dnevnika. Besa (1973) nije samo dvogodišnji brodski zapis o putovanju, nego književni odjek prijeđenoga puta i piščeva potvrda sama sebe u sukobu sa životnim preprekama; ti dnevnički zapisi dobivaju svojstva univerzalnog iskaza o odnosu čovjeka i prirode. Život Jože Horvata je fascinantna povijest jednoga vremena.

Komentiraj