Živi zid raste, HDZ stoji, SDP i Most nizbrdo

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Rejting HDZ-a ostao je nepromijenjen i u listopadu iznosi 29,1 posto, pokazuje istraživanje Crobarometar Dnevnika Nove TV.

SDP nastavlja svoju silaznu putanju i sada imaju podršku 16,3 posto ispitanika, dok je prošli mjesec ona iznosila 17,2 posto. Kada se pogleda rejting SDP-a u posljednjih godinu dana, onda je taj silazni trend još uočljiviji. Prošle godine u listopadu su imali 23,4 posto potpore.

S 13,2 posto, potpora Živom zidu mjesec blago raste, no to se ne može reći za MOST koji bilježi pad podrške. Imaju 6,6 posto potpore ispitanika, a prošli mjesec ona je iznosila 8,3 posto.

Rastu, iako ne statistički značajno, manje stranke kao što su Bandić Milan 365, HSU, Promijenimo Hrvatsku, IDS, HNS, te Neovisni za Hrvatsku. Bandićeva stranka mjesec tako završava s potporom 3,9 posto birača, HSS s 3,3 posto, a potom slijedi stranka Pametno s 3,2 posto podrške. HSU je na 2,7 posto, Promijenimo Hrvatsku na 2,1 posto, te IDS s 1,8 posto potpore. HNS – Liberalni demokrati u listopadu bilježe 1,5 posto potpore, Reformisti su na 1,2 posto, a Neovisni za Hrvatsku su na 1,2 posto potpore. Ostale stranke su ispod 1 posto, a neodlučnih je 9,1 posto.

Bez obzira na cijeli niz događanja koja su obilježila listopad, po pitanju optimizma i podrške radu Vlade, nema značajnijih promjena. 20 posto ispitanika smatra da zemlja ide u dobrom smjeru, a i dalje je izrazito visok postotak pesimista, pa tako skoro 73 posto ispitanika misli suprotno, odnosno da zemlja ide u lošem smjeru. Ne zna njih 7 posto.

Vladajuća koalicija će vjerojatno odraditi mandat do kraja, smatra to 72 posto građana, njih 21 posto suprotnog je mišljenja, dok je neodlučnih 7 posto, donosi Dnevnik Nove TV.

Komentiraj