Ne krećite na put ako nemate zimske gume, vozite sporije, prilagođeno, uz povećan razmak i izbjegavajte pretjecanja. Ako možete, odgodite putovanje

Autor:

HAK

Ako nije nužno, danas ne vozite, a autocesta pruža bolje i sigurnije mogućnosti. Ne krećite na put ako su na vozilu ljetne gume, a lanci u prtljažniku!

Autor: Željko Marušić

Pripremite se za zimske uvjete, automobil treba biti potpuno ispravan, vozite sporije, uz povećan razmak i bez naglih pokreta

Na sigurnost prometa utječu tri bitna čimbenika: vozač, vozilo i prometnica. U zimskom uvjetima najbolje je odgoditi putovanje (ako je moguće), a ako  ipak ovih dana trebate putovati, izbor autoceste za putovanje već uma povoljan utjecaj u nepovoljnim okolnostima, jer autocesta pruža bolje prometno-tehničke uvjete za sigurnost, pravilnija je konfiguracija kolnika, veću širinu, odvojene trake za suprotni smjer i bolje zaštitne ograde te se bolje održavaju od običnih cesta.

Drugi bitan uvjet je automobil, koji treba biti potpuno ispravan, a najvažnije je da koristite zimske gume. U zimskim uvjetima nije preporučljivo voziti s ljetnim gumama, jer dubina utora od 4 mm i lanci spremni za ugradnju (zakonska obveza ako se ne koriste zimske gume), ne jamče dobro prianjanje na hladnom  asfaltu. Uz to sva stakla i svjetla trebaju biti očišćena.

Uz te preduvjete (kvalitetna prometnica, automobil u dobrom stanju) važnu, najvažniju ulogu  ima vozač. U zimskim uvjetima brzinu je važno prilagoditi uvjetima stanju na cesti (vidljivosti i prianjanju), što je definirano člankom 51. stavak 1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Zimi u dobrim uvjetima  na autocesti nije preporučljivo voziti brže od 120 km/h, a po noći i ako cesta nije suha, ne brže od 100 km/h.

Držite propisan razmak od vozila ispred te izbjegavajte pretjecanja, a pogotovo vožnju lijevom trakom. Naravno, ne koristite mobilni telefon dok vozite, pogotovo nepropisno. Pažljiva i umjerena vožnja u zimskim uvjetima neprocjenjivo je korisna. Osim povećanja sigurnosti vožnje, smanjuje se potrošnja goriva i trošenje vitalnih dijelova motora i automobila.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.