HINA / Denis CERIĆ

ZFF Nakon dodjele nagrade projekcije i u nedjelju

Iako je Zagreb Film Festival (ZFF) službeno završio dodjelom nagrada u subotu i tijekom nedjelje organizirane su projekcije filmova, među kojima će biti i nagrađeni naslovi.

Nedjeljno jutro u kinu Europa bilo je rezervirano za Bibijadin program namijenjen najmlađima – program Moj prvi odlazak u kino donosi izbor kratkometražnih animiranih filmova iz Češke prema odabiru Jaroslave Hynštove, selektorice Zlin Film Festivala. Isti program se pripremio i za djecu iz zagrebačkih kvartova Travno i Dubrava, na projekcijama u Kulturnom centru Travno i Narodnom sveučilištu Dubrava.

Brazilski film “Voljeni” u režiji Gustava Pizzija, koji je otvorio ovogodišnji, 16. ZFF, prikazat će se u kinu Europa u 18 sati, a potom slijedi “Divljina”, debitantski film Paula Danoa, američkog indie glumca koji se proslavio ulogom u filmu “Mala Miss Amerike”.

Pobjednički film ZFF-a, “Teret”, prvijenac Ognjena Glavonića prikazuje se u dva termina i na dvije lokacije – u kinu Europa u 16 sati i u kinu Tuškanac u 21,30 sati.

Muzej suvremene umjetnosti ugostit će posljednje projekcije filmova iz programa Ponovno s nama i Velikih pet – “Lada Kamenski” u režiji Sare Hribar i Marka Šantića (18 sati) o sudbini žena koje više nisu poželjne na tržištu rada i “Loro”, film o sviti biznismena i ambicioznih političara kojima je bio okružen Silvio Berlusconi, u režiji Paola Sorrentina (20 sati).

U Tuškancu će se prikazati i reprize filmova iz programa kratkometražnih hrvatskih filmova Kockice (u 12 i u 14 sati).

Nakon toga, u 17 sati, na rasporedu je film “Dvostruki životi” Oliviera Assayasa, u kojemu dva ljubavna para povezuju egzistencijalističke krize, izdaje i nesporazumi, dok se u pozadini njihovih odnosa odvija kriza tiskanih medija, digitalna revolucija u izdavačkoj industriji i jača uloga društvenih mreža u kulturi. U glavnim ulogama su  Juliette Binoche i Guillaumea Caneta, najavljeno je sa ZFF-a.

Potom slijedi program Kino Mediteran, s filmom “Nasljednice” u režiji Marcela Martinessija, koji je na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu osvojio četiri nagrade.

Večernji program posljednjeg festivalskog dana odvija se i u kvartovskim kinima – u Narodnom sveučilištu Dubrava u 19 sati igra film “Voljeni”, a u isto vrijeme, u Kulturnom centru Travno,  “Stari momci”.

Po riječima direktora Festivala Borisa T. Matića, ovogodišnje izdanje prošlo je jako dobro, projekcije su bile bile ispunjene, pa se može reći da publika voli ZFF.

Film “Teret” Ognjena Glavonića osvojio je Zlatna kolica za najbolji dugometražni film, najbolji međunarodni kratki igrani film je iransko-talijanski “Pogled” Farnoosha Samadija, a najbolji hrvatski film u programu Kockice “Bila soba” Mladena Stanića.

Među natjecateljima iz programa Ponovno s nama Nagradu Zlatni bicikl osvojio je film “Ne ostavi traga” Debre Granik, dok je Nagrada za najbolji film za mlade u programu PLUS dodijeljena filmu “Na putu” Joachima Lafossea.

U sklopu Pitching foruma Industrije Mladost! dodijeljena je i nagrada najboljem studentskom projektu. Borjan Stojkov i Dušan Efremov s Fakulteta dramskih umjetnosti u Skopju za projekt Kako sam naučio igrati šah dobili su nagradu koja uključuje postprodukciju slike i zvuka te dizajn filmskog plakata.

Publika je svojm glasovima najboljim proglasila film “Halla ide u rat” islandskog redatelja Benedikta Erlingssona.

Komentiraj