Davorin Visnjic/PIXSELL

ZFF Intrigantni filmski naslovi u raznim programima

Zagreb Film Festival u raznim programima u četvrtak donosi nekoliko zanimljivih i intrigantnih projekcija, među kojima je u glavnoj konkurenciji i hrvatska premijera filma “Teret” Ognjena Glavonića, s Leonom Lučevom u glavnoj ulozi.

U središtu priče, smještene tijekom NATO-ovog bombardiranja Srbije 1999. godine, je vozač kamiona koji dobije zadatak prevesti tajanstveni teret od Kosova do Beograda kroz ratom uništeno područje, postavši tako slučajni svjedok ratnog zločina.

Glavonić je svoj dugometražni igrani prvijenac utemeljio na istinitoj priči koju je zabilježio u svom eksperimentalno-dokumentarnom trileru “Dubina dva”, koji otkriva skoro dvadeset godina čuvanu tajnu o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda.”

“Teret”, koprodukcija Srbije, Francuske, Hrvatske, Irana i Katara, premijerno je prikazana u programu 15 dana autora u Cannesu, a glavnom glumcu Leonu Lučevu donio je nagradu Srce Sarajeva 2018. godine.

Glavni program konkurencije predstavlja i islandsku feminističku komediju “Halla ide u rat”, Benedikta Erlingssona, redatelja ZFF-ovoj publici poznatog filma “O konjima i ljudima”.
Film će u Zagrebu predstaviti producentica Marianne Slot, koja će u petak imati masterclass na temu koprodukcija.

Ove godine u Cannesu mediji su film “Halla ide u rat” nazvali jednim od najizraženijih feminističkih filmova. To je priča o pedesetogodišnjoj učiteljici zbornog pjevanja, ali i tajanstvenoj, neustrašivoj ekoratnici s Islanda koja se hrabro ulazi u rat protiv lokalne industrije aluminija.

Film je upravo osvojio i ovogodišnju Nagradu LUX Europskog parlamenta, priznanje koje se od 2007. dodjeljuje u cilju potpore kulturnoj raznolikosti i zaštite europskog identiteta.

U programu Ponovno s nama prikazuje se filmski hit slovensko-češkog redatelja Olma Omerzua “Zimske mušice”, opisan kao “film ceste o muhama koje ponekad zuje i zimi” te “Prije mraka” mađarskog redatelja Laszla Nemesa, dobitnika Oscara i niza drugih nagrada za film “Saulov sin”, laureat 14. ZFF-a.

“Tajkuni: Jučer, danas, sutra” donose film talijanskog redatelja Luce Guadagnina “Ja sam ljubav” o obitelji moćnih talijanskih industrijalaca s Tildom Swinton u glavnoj ulozi.

Posjetitelji festivala moći će vidjeti i neuobičajen, humoran prikaz izraelsko-palestinskog sukoba, komediju “Tel Aviv gori” o sramežljivom i simpatičnom palestinskom stažistu TV sapunice. Film je nagrađen ove godine u programu Horizonti u Veneciji, za najboljeg glumca (Kais Nashif), a osvojio je i Nagradu Interfilm za promicanje međureligijskog dijaloga.

Muzej suvremene umjetnosti će ugostiti program Velikih 5, s filmom “Colette”, s Keirom Knightley u naslovnoj ulozi. Film britanskog redatelja Washa Westmorelanda, biografska je drama o životu francuske spisateljice Sidonie Gabrielle Colette, kandidatkinje za Nobelovu nagradu i pionirke borbe za ženska prava koja je iz temelja promijenila književnost, modu i izražavanje seksualnosti  Pariza s početka 20. stoljeća.

Kasnovečernji termin u Tuškancu rezerviran je za kratkometražne filmove,  u nacionalnom programu Kockice i u međunarodnoj konkurenciji. Među ostalim, Kockice premijerno prikazuju film “Trešnje” redateljice Dubravke Turić, a kratkometražni program Srcem Sarajeva nagrađeni film “Dah” Ermina Brava, sarajevskog glumca i gosta 16. ZFF-a.

Program Kino u Kinu prikazat će “Posljednji projekcionist”, prikaz povijesti britanskih nezavisnih kina, s fokusom na kino The Electric u Birminghamu, najstarije aktivno kino u Britaniji.

U suradnji s Deskom Kreativne Europe u Kući Europe će se održati panel-diskusija “Prvi vs drugi film” na kojoj će međunarodni sudionici raspravljati o mogućnostima financiranja drugog filma istog autora.

Komentiraj