‘Žene u crnom’ pamte Vukovar i traže odgovornost za logore u Srbiji

Nevladina organizacija za ljudska prava Žene u crnom iz Srbije održat će u četvrtak u Beogradu mirovnu akciju „Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru“, te scenskom akcijom zatražiti odgovornost za logore za Hrvate u Srbiji – 1991/92”, najavile su Žene u crnom, dodajući da će dan kasnije, 19. studenoga, doći u Vukovar na komemoraciju “u znak suosjećanja i solidarnosti s obiteljima žrtava, građankama i građanima Vukovara”.

Povodom 30. godišnjice od pada Vukovara, Žene u crnom podsjetile su na stradanje grada: “25. 8. 1991. godine napadom JNA iz zraka, sa zemlje i s Dunava, počeo je „pakao Vukovara“. “19. rujna 1991. veliki broj Beograđana, bacajući cvijeće pred tenkove, ispratio je Prvu gardijsku oklopnu diviziju JNA u rušilački pohod na Vukovar. Kao jedan od najsramnijih događaja u povijesti Beograda, prekriven je zavjetom šutnje i poricanja!”, objavile su Žene u crnom post na Facebooku naslovljen “Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru”.

“Vukovar je 1991. bio punih 87 dana pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija. Tokom opsade Vukovara počinjen je ratni zločin urbicida i kulturocida – uništeno je istorijsko jezgro grada; Vukovar je postao simbol barbarskog uništavanja gradova u ratu… Ubijeno je više od 1.000 civila, ranjeno je više od 25.000 ljudi. Nakon početka opsade grada Vukovara, na teritoriju Srbije formirano je nekoliko logora za hrvatske ratne zarobljenike i zarobljenice s teritorije Hrvatske, koji su u logorima u Srbiji boravili od par dana do devet meseci. Kroz logore je prošlo oko 7.000, a u njima je duže zadržano oko 3.500 ljudi. Od posljedica premlaćivanja i zlostavljanja, kao i uslijed nedostatka adekvatne medicinske pomoći, u logorima u Srbiji preminulo je najmanje 14 zatočenika. Za sve ove zločine osuđeno je samo jedno lice!”

Žene u crnom, tim povodom, zahtijevaju da Srbija utvrdi odgovornost vrha bivše JNA za oružani napad na Hrvatsku i pokrenu sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru; da utvrdi punu istinu o nestalima otvaranjem svih državnih arhiva u cilju pronalaženja grobnica hrvatskih žrtava u Srbiji; da pokrene sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu; da postavi spomen ploče na mjestima logora u Stajićevu, Begejcima i drugdje te da podrže druge vidove simboličkih reparacija žrtvama i njihovim obiteljima; kao i da pokrenu zakonsku zabranu glorifikacije i rehabilitacije osuđenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mjestima.

Te zahtjeve objavile su u srijedu na Facebooku Žene u crnom uz poršku Inicijative mladih za ljudska prava, Fonda za humanitarno pravo, udruženja građanki ‘Anima’ iz Đulića u BiH te drugih aktivista i aktivistkinja.

Komentiraj