Zemlje G7 povećavaju izdvajanja za klimu, no nedostaju pojedinosti

Autor:

epa09262127 US President Joe Biden (2-L, front), Britain's Prime Minister Boris Johnson (C), Canada's Prime Minister Justin Trudeau (L), France's President Emmanuel Macron (2-R, front), German Chancellor Angela Merkel (R), Italy's Prime Minister Mario Draghi (2-R, rear), Japan's Prime Minister Yoshihide Suga (2-L, rear), European Commission President Ursula von der Leyen (R, rear) and European Council President Charles Michel (R, rear) pose for a family photo during the G7 summit in Carbis Bay, Cornwall, Britain, 11 June 2021.  EPA/PHIL NOBLE / POOL

EPA/PHIL NOBLE

Zemlje G7 povećat će financijska izdvajanja za klimu te konačno održati obećanje o godišnjoj pomoći siromašnim zemljama od 100 milijardi američkih dolara, stoji u nacrtu deklaracije u kojoj, kako tvrde aktivisti za klimu, nedostaju čvrsta obećanja u gotovini.

“Potvrđujemo kao kolektivni cilj razvijenih zemalja mobiliziranje 100 milijardi dolara godišnje do 2025. iz javnih i privatnih izvora”, stoji u zajedničkom priopćenju sedam najrazvijenijih ekonomija svijeta.

Da bi se ostvario taj “kolektivni cilj” svaka članica G7 povećat će financijska izdvajanja za klimu na globalnoj razini za navedeno razdoblje, navodi se.

Iznos od 100 milijardi godišnje siromašnim zemljama trebao bi im pomoći u smanjenju emisije ugljičnog dioksida i borbi protiv globalnog zatopljenja, no aktivisti podsjećaju da su to još uvijek prazna obećanja.

Skupine za klimu koje su vidjele nacrt priopćenja tvrde da nedostaju jasno navedeni iznosi povećanih izdvajanja.

Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona rekao je da će svaka pojedina nacija navesti “na vrijeme” koliko će točno povećati izdvajanja.

Zakašnjelo obećanje

Neke ekološke udruge nisu impresionirane završnom deklaracijom, među njima Catherine Pettengell, direktorica mreže Climate Action Network, koja smatra da G7 nije nije odgovorio na povećane potrebe.

Razvijene zemlje dogovorile su 2009. u Ujedinjenim narodima da će pridonijeti 100 milijarda svake godine do 2020. za ugrožene siromašne zemlje od kojih se mnoge bore s rastom razine mora, olujama i sušama koje su se pogoršale zbog klimatskih promjena.

Taj cilj nije ispunjen, a djelomice je tome pridonijela i pandemija pa je britanska vlada odgodila za kraj godine UN-ovu konferenciju o klimi COP26.

Prema nacrtu deklaracije G7 smatra da bi 2021. trebala biti “prekretnica za planet” i ubrzati napore za smanjenje emisija stakleničkih plinova.

No u nacrtu nema pojedinosti o tome kako misle uspjeti u rezanju emisija stakleničkih plinova, nema specifičnih mjera kako misle postupno istisnuti energiju ugljena i prijeći na električna vozila.

Pettengell smatra ohrabrujućim što lideri priznaju važnost klimatskih promjena no njihove riječi moraju biti praćene specifičnom akcijom rezanja subvencija za razvoj fosilnih goriva i moraju okončati ulaganja u projekte kao što su nova naftna i polinska polja, rekla je.

Poruka Davida Attenborougha

U nacrtu G7 poziva ostale razvijene zemlje da im se pridruže u ostvarivanju zadanog cilja tako što će povećati svoj doprinos.

“Očuvanje našeg planeta najvažnija je stvar koju mi, kao čelnici, možemo učiniti za naše narode”, rekao je domaćin samita, britanski premijer Boris Johnson.

“Kao demokratske zemlje, imamo odgovornost pomoći zemljama u razvoju da uberu plodove ‘čistog’ gospodarskog rasta putem poštenog i transparentnog sustava. G7 ima priliku bez presedana da pokrene globalnu Zelenu industrijsku revoluciju koja ima potencijal transformirati način na koji živimo”, rekao je Johnson.

Proslavljeni britanski ekolog David Attenborough obratio se svjetskim čelnicima okupljenim na samitu u Engleskoj istaknuvši da su klimatske promjene danas u jednakoj mjeri politički i znanstveni izazov.

“Znamo do u detalje što se dešava našem planetu i znamo što učiniti tijekom ovog desetljeća. Rješavanje problema klimatskih promjena u jednakoj je mjeri politički i komunikacijski izazov kao što je znanstveni ili tehnološki”, kazao je  Attenborough.

“Imamo znanja i vještine da to riješimo na vrijeme, treba nam samo volja na globalnoj razini”, poručio je Attenborough u snimljenoj izjavi političarima.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.