Željko Potočnjak: “Određene mjere trebale bi ići i prema javnom sektoru”

Stručnjak za radno pravo i profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Željko Potočnjak izjavio je za HTV da uvjetovanje financijskih potpora cijepljenjem nije u nesklade sa zakonom ili Ustavom, a smatra da bi to trebala biti odluka Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Božinović: “Ništa ne namećemo, pronaći ćemo obostrano prihvatljivo rješenje”

“U Hrvatskoj je milijun i pol cijepljenih. Na skladištu je više od milijun doza cjepiva. Ako se ne poduzmu neke mjere i ako se u idućih mjesec dana ne cijepi barem još onoliko koliko ih je već cijepljeno, onda ćemo imati ozbiljnih problema s turističkom sezonom, održavanjem gospodarstva te s funkcioniranjem radnih mjesta općenito. Prema tome, ideja je potaknuti sve sudionike, ne samo poslodavce već i sindikate, ali i javni sektor da preuzme dio svoje odgovornosti”, kazao je Potočnjak.

Govoreći o tome imaju li poslodavci u vezi s tim “alate” u rukama, kazao je da zakon pruža neke mogućnosti ali da je riječ o tome kako je “obveza svih nas da shvatimo da pandemija nije samo problem Vlade već svih socijalnih partnera”.

“Određene mjere trebale bi ići i prema javnom sektoru. Mogli bi postojati stanoviti izuzeci ako se netko ne smije cijepiti. Mjere bi trebale biti postepene. Mi smo sugerirali da u odnosu s javnošću, prilikom objašnjavanja u čemu su ustvari problemi, da se učine određeni pomaci. U krajnjoj mjeri može se razgovarati o uvođenju obveze cijepljenja, ako druge mjere ne budu funkcionirale. Moramo sačuvati stanovništvo od opasne zarazne bolesti. To je prije svega odgovornost Vlade, ali i svih razumnih ljudi”, dodao je.

Komentiraj