Zelenskij želi mir s Rusijom i prozapadni smjer Ukrajine

Novi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u utorak kako je spreman pregovarati s Rusijom oko završetka rata u istočnoj Ukrajini, ali i da će se držati cilja ulaska Ukrajine u Europsku uniju i NATO.

U govoru u sjedištu NATO-a, Zelenskij, bivši komičar bez političkog iskustva koji je na mjesto predsjednika došao 20. svibnja, rekao je kako će održati Ukrajinu “na putu prema europskoj i euroatlantskoj integraciji”.

“Strateški put Ukrajine za stjecanje punopravnog članstva u EU i NATO savezu… ostaje nepromijenjen”, rekao je Zelenskij novinarima uz prisustvo glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga. “Ovo je prioritet naše vanjske politike”.

Zelenskij se ranije u utorak u Bruxellesu sastao s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Zelenskij je preuzeo zemlju na prvoj liniji obračuna Zapada i Rusije nakon što je Moskva 2014. godine pripojila ukrajinski poluotok Krim i sukoba pobunjenika koje podržava Kremlj u kojemu je na istoku Ukrajine poginulo 13 tisuća ljudi.

NATO je ukrajinskim vojnim snagama osiguravao obuku te su obećali nastaviti tu suradnju. Zelenskij je rusku vojnu moć opisao kao “velik izazov”, no poručio kako želi oživiti mirovni sporazum dogovoren u Minsku, Bjelorusiji.

Sporazum iz Minska, između Ukrajine i Rusije s Francuskom i Njemačkom kao posrednicima, okončao je veće borbe na istoku Ukrajine 2015. godine, iako se smrtonosni sukobi još uvijek redovito događaju. Ukrajina i proruski pobunjenici jedni druge optužuju za kršenje primirja.

“Spremni smo pregovarati s Rusijom i primijeniti sporazum iz Minska. Međutim, prvo moramo biti u mogućnosti obraniti se”, rekao je Zelenskij.

“Naš zajednički cilj je osigurati stabilnost i sigurnost u Crnomorskoj regiji”, poručio je te dodao kako će njegov novi načelnik glavnog stožera vojske u srijedu održati mirovni dijalog “u okvirima sporazuma iz Minska”.

Komentiraj