Zelenski: ‘Znamo da je ubijeno nekoliko desetaka tisuća ljudi… Moramo preživjeti!’

Autor:

epa11126083 A handout photo made available by the Ukrainian Presidential Press Service shows Ukraine's President Volodymyr Zelensky (C) during a visit to frontline positions near Robotyne village, Zaporizhzhia region, southeastern Ukraine, 04 February 2024, amid the Russian invasion. According to the presidential office, Zelensky, during a working trip to the Zaporizhzhia region, visited Ukrainian soldiers near the frontline village of Robotyne and handed them state awards. Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis.  EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT -- MANDATORY CREDIT: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE --  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ekskluzivnom je razgovoru za Fox News hvalio pobjede od početka rata s Rusijom i odbio razgovarati o bilo kakvom “planu B” za svoje snage.

“Tijekom ove dvije godine okupirali su regiju Harkov i sada smo mi u ovoj regiji”, rekao je Zelenski novinaru Bretu Baieru. “Deblokirali smo Crno more, sada imamo njihove žitne rute, uništili mnogo brodova u ruskoj floti. To smo radili tijekom dvije godine. Da, prošla godina je bila uglavnom komplicirana za nas, ali… ono što je učinjeno, mislim da je posao bio dobar”, rekao je.

Zelenski je pohvalio rad svojih snaga i njihove nevjerojatne uspjehe u, kako je rekao, suprotnosti s jednim ruskim postignućem: zauzimanjem grada Avdijivka, najvećim uspjehom u devet mjeseci za Moskvu. Druga godina ruskog rata pokazala se burnom jer je ruski predsjednik Vladimir Putin odbio pobunu svog najpouzdanijeg saveznika, a Moskva je morala ponuditi nevjerojatne poticaje kako bi uvjerila Ruse da se angažiraju i popune svoje sve manje snage.

Zelenski je odbio nedostatak ruskog napretka smatrati naznakom “nove stranice” u ratu. Baier je izvijestio da je Ukrajina “vjerojatno” izgubila oko 100.000 vojnika tijekom dvije godine i opisao ukrajinske snage kao “umorne od rata, ali još uvijek odlučne”.

Znamo da je ubijeno nekoliko desetaka tisuća ljudi. Deseci tisuća djece su također deportirani, znamo za to”, rekao je Zelenski.

“Omjer je jedan prema pet. Na jednog ubijenog ukrajinskog vojnika dolazi pet ubijenih ruskih vojnika”, dodao je. Tijekom proteklih nekoliko mjeseci u ukrajinskim medijima redovno su se pojavljivale glasine o sukobu između Zalužnog i Zelenskog i predsjednikovim namjerama da smijeni vrhovnog zapovjednika.

Odgovarajući na pitanje zašto su smijenjeni vrhovni zapovjednik vojske Valerij Zalužni i ostalo vodstvo ukrajinskih oružanih snaga, Zelenski je rekao da se radi o “resetiranju”, restrukturiranju i promjeni upravljanja vojnim zapovjedništvom. “Moramo biti brži. To znači rješavanje sve birokracije koju imamo. Inače nećemo imati nikakve šanse”, rekao je za Fox News.

“Moramo biti pametni, tehnološki opremljeniji i, naravno, brzi. Vrijeme je novac, ali u našem slučaju to nije novac, to su ljudi, životi ljudi”, dodao je.

Izrazio je svoju frustraciju “birokracijom” kao preprekom dobivanju potrebne potpore, kao i nedostatkom tehnologije i oružja. U jednom je trenutku istaknuo da je “vrijeme novac”. Nastavio je insistirati na potrebi za opskrbom od saveznika poput SAD-a, shvaćajući da je potpora ukrajinskoj borbi oslabila u Kongresu jer se neki brinu oko smisla nastavka podržavanja rata kojemu nedostaje jasna završnica ili izlaz. Uz tu potporu, on vjeruje da bi na kraju mogao potisnuti Putinove snage i doći za pregovarački stol s “dobrim kartama za igru”.

“Moramo preživjeti”, rekao je Zelenski. “Moramo pronaći neke paralelne korake ili pravila, ali… razumijete da je ova pomoć ključna. Bez nje… imat ćemo sve više takvih heroja koji će biti u bolnicama, jer ako nemate pravi obrambeni štit i malo moćne artiljerije… naravno, izgubit ćete ljude.”

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.