Zelenski:” Ukrajinska raketa nije izazvala eksploziju u Poljskoj”

Autor:

epa10305075 Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks to the press during a visit to the recaptured city of Kherson, Ukraine, 14 November 2022. Ukrainian troops entered Kherson on 11 November after Russian troops had withdrawn from the city. Kherson was captured in the early stage of the conflict, shortly after Russian troops had entered Ukraine in February 2022.  EPA/OLEG PETRASYUK

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u srijedu rekao da eksploziju, u kojoj su u Poljskoj poginule dvije osobe, nesumnjivo nije izazvala ukrajinska raketa, prema ukrajinskog novinskoj agenciji Interfax.

U utorak su u selu u Przewodowu, na istoku Poljske blizu granice s Ukrajinom, u eksploziji rakete poginule dvije osobe, što je izazvalo uzbunu u cijelom svijetu, budući da je projektil pao na članicu NATO-a koji napad na jednu članicu smatra napadom na cijeli Savez.

“Ne sumnjam da to nije bila naša raketa”, rekao je Zelenski za ukrajinske medije, što je prenijela agencija Interfax.

Kazao je da vjeruje da je eksploziju u utorak prouzročio ruski projektil, dodavši da to temelji na zaključcima ukrajinske vojske kojoj “ne može ne vjerovati”.

Zelenski je to izjavio nakon što su Poljska i NATO savez rekli da je vjerojatno riječ o zalutalom projektilu ukrajinske protuzračne obrane, a ne o ruskom napadu.

Ukrajinski predsjednik je poručio da smatra da je Ukrajini već trebao biti dozvoljen pristup mjestu eksplozije.

“Imamo li pravo biti dio istražiteljske skupine? Naravno”, rekao je.

Zelenski je u srijedu također kazao da Rusija Kijev nije pozvala ni na kakve mirovne pregovore.

“Ne komuniciraju s nama”, izjavio je Zelenski za novinare u Kijevu.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Moskva, a ne Kijev, u konačnici kriva za početak rata i napad koji je pokrenuo ukrajinsku obranu.

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je u Varšavi da nema dokaza da je Rusija ispalila projektil i naveo da je prema raspoloživim informacijama riječ o raketi S-300 sovjetske proizvodnje koju je vjerojatno ispalila ukrajinska protuzračna obrana.

Ranije u srijedu i američki predsjednik Joe Biden ocijenio je malo vjerojatnim da je projektil ispaljen iz Rusije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.