Zelenski u govoru pred UN-om: “Svakog desetljeća Rusija započinje novi rat”

Autor:

Screenshot Twitter

Rat u Ukrajini dominantna je tema prvog dana rasprave na sjednici Opće skupštine UN-a. Predsjednik SAD-a Joe Biden u govoru je pozvao svijet da nastavi pomagati Ukrajini. Volodimir Zelenski prvi put od početka rata osobno je došao na sjednicu koju su ove godine obilježili i izostanci brojnih lidera.

U govoru na Općoj skupštini UN-a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je dodatnu potporu i pozvao okupljene od gotovo 200 svjetskih čelnika na ujedinjenje, a ne na raspravljanje iza zatvorenih vrata.

Kazao je da nas je 20. stoljeće naučilo da ne koristimo oružje za masovno uništenje te da promičemo potpuno nuklearno razoružanje.

“Ali Rusija još uvijek ima nuklearne resurse i nema pravo držati nuklearno oružje”, kazao je.

Osudio je prisilno odvođenje ukrajinske djece u Rusiju i nazvao to genocidom.

“Znamo imena desetaka tisuća djece i imamo dokaze o stotinama tisuća drugih koje je Rusija otela na okupiranim područjima Ukrajine i kasnije deportirala”, rekao je Zelenski.

“Pokušavamo djecu vratiti kući, ali vrijeme prolazi. Što će se dogoditi s njima?” upitao je. Kaže da tu djecu u Rusiji uče mrziti Ukrajinu, a sve veze s njihovim obiteljima su prekinute.

Zelenski je izjavio i da je rat u Ukrajini tek posljednji na dugom popisu sukoba Rusije.

“Svakog desetljeća Rusija započinje novi rat. Dijelovi Moldavije i Gruzije ostaju okupirani. Rusija je Siriju pretvorila u ruševine”, kazao je i dodao da je Rusija gotovo progutala Bjelorusiju i da prijeti Kazahstanu i baltičkim državama.

“Od početka rata ukrajinske luke su blokirane od strane Rusije”, rekao je i dodao da su luke na Dunavu i dalje meta projektila i bespilotnih letjelica.

Zelenski je podsjetio da je predstavio nacrte ukrajinske mirovne formule tijekom svog obraćanja na prošlogodišnjoj Općoj skupštini UN-a.

Dodao je da će detalje iznijeti na sutrašnjem Vijeću sigurnosti UN-a i da je više od 140 država i međunarodnih organizacija potpuno ili djelomično podržalo tu formulu, prenosi HRT.

OZNAKE: UN, govor, zelenski

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.